Σαλεμένο Πατατάτο Σώζει Δάση



(update: διαβάστε και τα σχόλια από κάτω!)

Χαίρετε

Διάβασα κάπου ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει μόνο 0,1% για το περιβάλλον. Ώρα να κάνουμε κάτι “εκ των έσω”. (Εδώ κολάει το “Στην κουζίνα σου εσύ!) Θα αγωνιστούμε με τις κατσαρόλες μας, συντρόφισσες, να φτιάξουμε ένα μενού πανηγυριού που θα βοηθήσει το περιβάλλον. (Εδώ κολάει το “Τρώμε φύση”) Συγκεκριμένα το περιβάλλον της Ικαρίας.

after the flood by angeloska

Ήταν θέμα που κρεμόταν βάρος στη συνείδησή μου. Κάτω από την από πάνω trash art φωτογραφία απ’ το μπάχαλο που άφησε πίσω της η μανιασμένη Χάλαρη καθώς όρμηξε από τα κατσικοφαγωμένα βουνά με φόρα 1000 d (1 d = 1 diaolos), καθώς και στη σχετική πονεμένη καταχώρηση στο μπλογκ του Ορειβατικού Συλλόγου Ικαρίας όπου μιλούν για “τροποποίηση του τοπίου” (sic), έριξα σχόλια σε στυλ μπλαζέ, λες κι ήμουνα τουρίστρια, ούτε συμπαραστάθηκα ούτε πρότεινα κάτι θετικό.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Η Λίνα, ο ξεριζωμένος Πεύκος γίγαντας και τα κομμένα λάστιχα στην κατεστραμμένη  Χάλαρη

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Τώρα όμως που καταλάγιασε ο πόνος, θα πιάσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα, ή μάλλον τη μία απ’ τις δύο ρίζες η οποία παρακαλώ, όπως θα δούμε παρακάτω, φυτρώνει στην κουζίνα!

Γνωστά Δεδομένα:

– Η υπέρμετρες καταστροφικές επιπτώσεις που είχε η μεγάλη βροχόπτωση του Οκτώβρη είχε και ανθρωπογενείς αιτίες.

– Σε συνδυασμό με τις μεγάλες κλίσεις (λόγος ύψους και εμβαδού) μια από τις αιτίες των καταστροφών ήταν η αποψίλωση και η ερημοποίηση των βουνών λόγω της ανεξέλεγκτης χρόνιας υπερβόσκησης.

– Ο αριθμός των κατσικιών “που υπερβόσκουν” διατηρείται υψηλός 1) εξαιτίας των επιδοτήσεων και 2) διότι το κατσικίσιο κρέας, σκέτο, βρασμένο ή ψητό, αποτελεί το βασικό πιάτο των (υπερ)πολλών καλοκαιρινών (υπερ)πανηγυριών όπου (υπερ)συρρέει (υπερ)πολύς κόσμος.

Profitis Ilias

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

3 mother pots feeding many by angeloskaΠαρατηρήσεις:

Το κατσικίσιο κρέας ως βασικό πιάτο του Καριώτικου πανηγυριού έρχεται από παλιά καλή αγροτο-κτηνοτροφική παράδοση,  που όμως τη χάλασε το “υπέρ”, η υπερβολή. Δεν είναι δυνατόν ένα μενού που σχεδιάστηκε για 50-200 άτομα να καλύψει 3000, ενώ ταυτόχρονα από 5-10 πανηγύρια που είχε άλλοτε το καλοκαίρι η Ικαρία να έχει τώρα πάνω από 100! Με τέτοια κίνηση και πελατεία θα φανταζόταν κανείς πως γίνονται εισαγωγές, κι όμως όχι, όλα τα πανηγύρια διαφημίζουν και πράγματι προσφέρουν ντόπιο κρέας! Τι τρώνε και πως ζουν αυτά τα έρμα χιλιάδες ζωντανά στο περιορισμένο εμβαδόν του νησιού δεν θα το σχολιάσω, γιατί είπαμε πως δεν θα μαι αρνητική. Θα εστιάσω σ ένα άλλο τρελό. Αρκετή ποσότητα από το πανάκριβα αγορασμένο (τόσο χρηματικά όσο και περιβαλλοντικά) κρέας μένει αφάγωτο στα τραπέζια όταν τελειώσει το πανηγύρι. Ο λόγος, σήμερα κόσμος δεν είναι λιμασμένος για πρωτεΐνες σε crude μορφή όπως παλιά. Δεν γλύφουν κόκαλα (αχ τι νόστιμα), δεν τρώνε πέτσες (αχ τι νόστιμες..), δεν πίνουν “ζουμί” (τι δυναμωτικό..) κι ας το προσφέρουν δωρεάν. Αγοράζουν κρέας είτε “γιατί είναι παράδοση” ή για να βοηθήσουν το χωριό που κάνει το πανηγύρι (είναι σαν έρανος για κοινωφελείς σκοπούς) και τσιμπάνε απ’ το ψαχνό, καταναλώνοντας δηλαδή μόνο κάτι περισσότερο απ το ½ περίπου της ποσότητας που έχουν αγοράσει. Το υπόλοιπο το πιο πολύ πετιέται στα σκουπίδια το πρωί καμιά φορά μαζί με τα πλαστικά τραπεζομάντιλα! Για να μην τα πολυλέμε, ειδικά στα μεγάλα πανηγύρια (που δεν είναι και λίγα) οι παραδόσεις έχουν διαστρεβλωθεί. Καλά, θα μου πείτε, δικές μας είναι οι παραδόσεις, ότι θέλουμε τις κάνουμε, γουστάρουμε να σφάζουμε, να βράζουμε και να ψήνουμε για 4 χιλιάδες κόσμο. Αν δε σ’ αρέσει, να μην έρχεσαι.

Να κάνετε ότι θέλετε κι εγώ ξέρω να αποστρέφω το βλέμμα μου και να περνάω καλά στο πανηγύρι.” λέω. “Να μην ακούω μετά να κλαίτε όταν γκρεμίζονται τα βουνά, ξεθεμελιώνονται τα σπίτια, πέφτουν οι δρόμοι και τα γεφύρια”.

Όλα άλλαξαν στη δυτική Ικαρία μετά τη μεγάλη βροχή και την πλημμύρα

Και συλλογίζομαι:

Αν τα πανηγύρια είναι (όπως έχει ειπωθεί πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου στην Athens Voice νομίζω κάποτε) η βαριά βιομηχανία της Ικαρίας, με την ίδια λογική οι πρόσφατες καταστροφές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “βιομηχανικό ατύχημα”.

Και συμπεραίνω. Η ντόπια βιομηχανία έχει βλάβη!

Στην κουζίνα γρήγορα!

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

gantia mΣκοπός μας είναι να μειώσουμε δραστικά την ποσότητα κρέατος που καταναλώνεται στο Καριώτικο πανηγύρι, φτιάχνοντας ένα πιάτο που να είναι κοντά στην παράδοση, να είναι νόστιμο και με υλικά που βρίσκονται στο νησί το καλοκαίρι όταν δουλεύει η πανηγυροβιομηχανία την οποία υποστηρίζουμε με όλη μας τη ψυχή (ώπα!).

In Eleni's blog: Δεν αγοραζω ουτε τρωω αυτο που σκοτωνει το νησι μου.Έλα όμως που το σκέτο κρέας έχει ένα καλό: το κόβεις, το ψήνεις ή το βράζεις, αλάτι πιπέρι, κι έτοιμο! Ποια άλλη τροφή έχει τέτοιο πλεονέκτημα; Δεν θέλει ρώτημα. Η πατάτα! Από το καζάνι του Καριώτικου πανηγυριού θα βγάλουμε τουλάχιστον το μισό κρέας και θα βάλουμε στη θέση του νόστιμες πατάτες που φυτρώνουν μια χαρά σε ψηλά νησιά με οροπέδια όπως η Νάξος που είναι πιο γνωστή και know what και η Ικαρία!

A time to garden by egotoagrimi

Για αρχή, ορίστε το original Πατατάτο των Κυκλάδων όπως το κάνουν για τα πανηγύρια στην Αμοργό σε βίντεο με υπογραφή Μαμαλάκη. Αποδεδειγμένα ταΐζει πολύ λαό.

Στη συνέχεια εμείς, πειραματικό φαγητό είναι, θα κάνουμε διάφορες μαγκιές κι αλλαγές. Όμως θα κρατήσουμε το όνομα που είπε γι αστείο ο Μαμαλάκης για το Αμοργιανό πιάτο. Το πιάτο μας θα το πούμε “Σαλεμένο”!

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Πράγματι, θα χρειαστεί αρκετό σάλεμα. Όμως τι τους έχουμε τους άντρες;

Για να συντομεύουμε, στο λινκ εδώ είναι η βασική συνταγή “Πατατάτο” (για σπίτι) του Μαμαλάκη όπως βλέπουμε στο βίντεο να το φτιάχνουν στην Αμοργό. Κι εδώ είναι μια βελτιωμένη συνταγή της της Νταϊάνας Κόχυλα που είναι και Καριωτίνα, όπου αντί για μπελτέ, βάζουμε φρέσκια ντομάτα, όμως έχει παραλείψει το κρασί, μου φαίνεται περίεργο. Όσο για τα καρυκεύματα, είναι θέμα γούστου, στομαχιού και οικογενειακής ή τοπικής παράδοσης. Της μόδας τώρα είναι η πιπερόριζα τζίντζερ, γιατί όχι;

Σπιτικό Πατατάτο

Τέλος πάντων, δεν είναι δύσκολο φαΐ, κοκκινιστό κρέας με πατάτες να σκεφτείτε, όμως έχει ένα λεπτό σημείο, να μην λιώσουν οι πατάτες και καταντήσει κρέας με κόκκινο πουρέ. Μέσα σε καζάνι 50-200 λίτρων σίγουρα θα λιώσουν κι έτσι πριν τις ρίξουμε στο καζάνι, καλύτερα να τις σοτάρουμε στο λάδι για να σφίξουν κι έτσι θα γίνουν και πιο νόστιμες.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Στο κοκκινιστό ή ριγανάτο με πατάτες εγώ (to agrimi) βάζω πρόσθετα λαχανικά και κάνω ένα τύπου pot-au-feu, αλλά πράσα και καρότα δεν έχουμε το καλοκαίρι. Έχουμε όμως μπόλικα ξερά κρεμμύδια που είναι φτηνά, πάνε τέλεια με κρέας και πατάτες και στερεώνουν τον άνθρωπο στο κρασί και στον χορό. Τώρα εγώ πάλι λόγω Κρήτης προτιμούσα το κοκκάρι, σα να λέμε, να μπασταρδέψουμε το κοκκινιστό να φέρνει στο στιφάδο που τραβάει και πιο πολύ κρασί (αφού μιλάμε για πανηγύρι). Άλλοι πάλι προτιμούν πιο κλασικό με μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ολόκληρα ή ψιλοκομμένα. Είναι θέμα γούστου. Εξάλλου τέτοιου είδους φαγητά δεν είναι haute cuisine αλλά μάνα μας Ελλάς, όλη η τέχνη είναι στο ψήσιμο ή και στο τηγάνισμα.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Δοκιμάστε κι εσείς να μας πείτε, γιατί ήμαστε αρκετοί που συνεργαστήκαμε στο πειραματικό Project Salemeno και μας ενδιαφέρει η γνώμη σας. Μεταξύ αστείου και σοβαρού, να θυμάστε, προσπαθούμε να σώσουμε το περιβάλλον του νησιού

♥ που αγαπάμε♥ εδώ πέρα!

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Υ.Γ. Το παραδοσιακό κρέας στη λαδόκολλα ή το «ζουμί» μπορούν να σερβίρονται ως after.

Ούτως αλλέως μεθυσμένη να χορεύω μετά τις 3 τα ξημερώματα το χάνω. Ποιό περιβάλλον, ποιά ηθικη-ηηή??? Είναι ώρα για γουρουνιές και αμαρτίες… >:D 😳


Ξερή Ρίγανη Ικαρίας

.
.
Saturday December 24, 2010
.
.
.
.

19 Σχόλια on “Σαλεμένο Πατατάτο Σώζει Δάση”

  1. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    Οι παλιοί φίλοι ξέρουν, όταν γράφω με «χαρακτήρες γραφομηχανής» courrier ρίχνω πειραματικό entry. Το αφιερώνω σε κάποιους που πόνεσαν πολύ που «χάλασε η Χάλαρη» και ψάχνονται και έχουν πιάσει το κουβάρι και παλεύουν να το ξεμπερδέψουν. Α ρε… άντε ♥
    Μπορεί να είναι μια αρχή. Όλοι κι όλα από κάπου ξεκινάνε.

    Αρέσει σε 6 άτομα

  2. Ο/Η mondouble λέει:

    προσεχουμε για να εχουμε . πολυ σωστη σε βρισκω αγριμι και ακομα περισσοτερο που αντιπροτείνεις–προτεινετε ολοι εσεις οι salemenoi :-). .. και οχι προχειροδουλιες και επιλολαιοτητες . κατι τετοιο πρεπει να κανει οποιος αγαπαει το μερος

    ευχομαι για το νησι να πεισει τους επισκεπτες οτι τα πανηγυρια εχουν πολλαπλα κοστη που τις περισσοτερες φορες τα πληρωνει offseason.
    θα χαρω να ακουσω οτι αρχισατε salemenes nights αυτο το καλοκαιρι θα ερθω να δω:-)

    για να μη σου πω οτι προετοιμασμενος θα ειναι ο κοσμος. ολο και περισσοτερες πατατες και ζυμαρικα μας βλεπω να προσθετουμε στο πιατο μας
    φιλιαα πολλα , καλη αρχη με τη καλη χρονια

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Lambrini λέει:

    Γειά σου, Νανά. Μ’ αρέσει η πρότασή σου. Σήμερα, ο κόσμος, εκτός από το ότι δεν του κατεβαίνει η πρωτεϊνη σε crude μορφή, έχει συνηθίσει σε αμυλώδεις τροφές, οπότε η πατάτα είναι ό,τι πρέπει! Παράλληλα, αργά διασπώμενοι υδατάνθρακες μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, άρα, είναι ιδανική πηγή ενέργειας… ό,τι χρειάζόμαστε στα πανηγύρια! Υποστηρίζω το project Salemeno και εύχομαι να εφαρμωστεί! Θα μπορούσαν να μαγειρεύονται διάφορες συνταγές με πατάτες. Υπάρχουν τόσες! Μία πιο νόστιμη από την άλλη!
    Φιλιά!

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η angelosk λέει:

    Ουφ, άργησα γιατί ήρθε στ’ όνειρο μου ο Πικάσσο και μου ‘δωσε ιδέα για τη νέα πινακίδα στο Φαράγγι!..
    Ανακοίνωσα την «εφεύρεση» στους ενδιαφερόμενους στο facebook. Δυσκολεύτηκα λιγάκι να γράψω πρόλογο. Για να εισάγω έτσι «απ’ αλλού» το θέμα, γύρευα ένα «σκαστό» παράδειγμα που ένα φαγητό καταστρέφει το περιβάλλον. Κι επειδή όταν σε σκέφτομαι, μου ‘ρχεται ο (Ν)Ανα-ζόνιος (ξέρεις εσύ…) στο μυαλό, μπαμ θυμήθηκα τα χάμπουργκερ της Μακντόναλντς!

    Αρέσει σε 7 άτομα

  5. Ο/Η Lambrini λέει:

    Ζωηρoί συνειρμοί… μ’αρέσεις! 😀

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    Τι ωραία όταν μιλάει η αξιοζήλευτη Κυκλαδίτικη νοικοκυροσύνη!
    Έχουμε κάνει salemenes nights, ό, τι γράφω είναι τεσταρισμένο, μονο που βέβαια τοτε δεν είχαμε περιβαλλοντοσωτήριες φιλοδοξίες, ενώ τώρα μιλάμε για σταυροφορία! 🙂

    Αρέσει σε 6 άτομα

  7. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    Αυτά τα λέμε εμείς κορίτσια πράματα όμως αν δε δοκιμαστεί από άντρα μαγειροσαλευτή σε κτηνωδες καζάνι πανηγυριού όπου χωράμε συ κι εγώ μαζί, δεν μπορούμε να ξέρουμε μη γίνει κεσκέτσι (το ξέρεις το κεσκέτσι;), Ένα άλλο ζητηματάκι είναι με το κρασί τι γίνεται; Τραβάει η πατάτα το δυνατό Καριώτικο μπρούσκο;

    Αρέσει σε 6 άτομα

  8. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    Τέλεια ιδέα! Δεν θυμάμαι ο γερο Στινγκ δεν το ξεκίνησε; Πάντως λενε ότι η Μακ έπαθε μεγάλη ζημιά απ εκείνη την ιστορία.
    Περί Πικάσσο τα λέμε στο Φλικρ.

    Αρέσει σε 5 άτομα

  9. Ο/Η MAKUS λέει:

    i like the idea. Lets have a crash test.
    the 3rd of jan a selected team (3 people) of enviromentalists
    coming to Ikaria for a M.P.E.
    These people are going to be hosted in Raches
    by a local councelor. Lets try your potato-tato
    and discuss about how this idea can be performed
    at the field of battle…

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    Cool! I hope they are good cooks too! Note down the recipe from the links in the blog. Have in mind it’s the worst season to find good potatoes and goat meat though.

    Αρέσει σε 2 άτομα

  11. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    …και κάποιοι (όσοι σοβαροί τουλάχιστον) «επαναποικισθέντες» να βρουν σταθερή δουλειά…

    Αρέσει σε 6 άτομα

  12. Ο/Η Lambrini λέει:

    Όχι, δεν το ξέρω το κεσκέτσι 😦 κάτι σαν λαπάς?
    Ναι, πρέπει να είναι κάτι, που βγαίνει νόστιμο και από τεράστια καζάνια ή ταψιά… εγώ ονειρεύομαι πατάτες χοντροκομμένες, ψητές με ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά και λεμόνι (είσως και λίγη μουστάρδα και σκορδάκι)… Επίσης παρατήρησα, ότι στα παιδιά αρέσουν πολύ οι πατάτες και όταν μεγαλώσουν, συνεχίζουν να τους αρέσουν : ) Και για να αντέξει το δυνατό, καριώτικο κρασί, θα πρέπει κανείς να κάνει παπάρα το ψωμάκι του στο λάδι… βοηθάει ; ) Ξέρουν οι μαγειροσαλευτές από ζουμιά και τέτοια.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    Δεεεν ξεεεεέερεις το κεσκέτσι; o:) Το πιο άγριο σαμανικό φαί από αλεσμένο κρέας ταύρου, αίμα και σιτάρι! Μυτιλήνη, Λήμνος και δεν είμαι σίγουρη, στη Θράκη. Tribal φάση, δεν δίνουν στους μη-ντόπιους χωρίς πρόκληση.
    Ώπα να τονιστεί η ρίγανη! Έχει μια ειδική ρίγανη στην Ικαρία αλλιώτικη απ των μαγαζιών. Έχω μια φωτογραφία που ειν τριμενη στο ταψί. Βγαίνει παράξενη, κίτρινη. Κάτσε να τη βρω. Γεια θενκμνκς –

    Αρέσει σε 3 άτομα

  14. Ο/Η Lambrini λέει:

    Ναι, η ρίγανη, που μάζεψα στην Ικαρία, ήταν το κάτι άλλο! Έχω ακόμη λίγη.

    Και στο βορρά έχουν tribal συνταγές για να χρησιμοποιήσουν, ότι μπορούν, όταν σφάζουν ένα ζώο http://www.wedlinydomowe.com/sausage-types/blood-sausage

    Τα μοιράζουν στους γείτονες και γνωστούς, γιαί πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε μια βδομάδα. Αλλά όλο και κάποιος άλλος θα μοιράσει, οπότε πάντα έχουν φρέσκα.

    Δεν πειράζει, αν δεν φάω τέτοια 😛

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η angelosk λέει:

    Ήθελα να βάλω επίλογο. Πάντα σκεφτόμουν το κοινώς λεγόμενο “Ο τουρισμός κατάστρεψε τα νησιά”. Όταν το λένε, εννοούν βεβαίως την οικοδόμηση, την αλλοίωση των συνειδήσεων, των παραδόσεων, το κυνήγι του εύκολου χρήματος και τα λοιπά και τα λοιπά. Κι εμένα πάντα με ρωτούσαν αν ισχύει το ίδιο και για την Ικαρία και δεν ήξερα να απαντήσω με βάση τα γνωστά δεδομένα. Εντάξει υπάρχουν όλα τα παραπάνω αρνητικά, αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Όμως να τελικά που φάνηκε καθαρά με τι τρόπο (παράξενος τρόπος στ αλήθεια) “ο τουρισμός καταστρέφει την Ικαρία”. Όπως στις Κυκλαδες π. χ. η άναρχη οικοδόμηση κατάστρεψε τις απαράμιλλες “γραμμές” του τοπίου παρεμβάλλοντας τετράγωνα οικοδομικά μπλοκ (που -τι ειρωνεία- κτίστηκαν για να προσφέρουν θέα στις ίδιες αυτές απαράμιλλες γραμμές του τοπίου), έτσι και στην Ικαρία τα οργιαστικά πανηγύρια (που είναι οργιαστικά γιατί ακριβώς γίνονται σε ορεινά χωριά περιτριγυρισμένα από οργιαστική φύση), όταν έγιναν μαζικά (“τουριστικά”), λόγω της υπερκατανάλωσης κατσικιού (στοιχείο οργιαστικό) κατέληξαν να εισφέρουν σε σοβαρό βαθμό στην καταστροφή του πλούσιου φυτικού περιβάλλοντος που ήταν ανέκαθεν το “πλεονέκτημα” του νησιού και αποτελούσε το “υπόβαθρο” για να έχουν τα πανηγύρια τον χαρακτήρα που είχαν.


    Ναι λοιπόν, το ερώτημά μου απαντήθηκε. Ο τουρισμός καταστρέφει την Ικαρία. Ο μαζικός τουρισμός κυρίως του Αυγούστου, εννοείται.
    Δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, όχι τουλάχιστον σύντομα. Ωστόσο, αγρίμι, ήταν τόσο σημαντικό ότι “έβαλες το θέμα επί τάπητος”. Ξέρω τον πόνο σου -είναι και δικός μου: Σ’ αρέσουν τα πανηγύρια, αλλά σ’ αρέσουν κι οι υπέροχοι φυτικοί δεντρωποί, αγκαθωτοί αγριότοποι.
    Ένα μπορώ να υποσχεθώ κι όλα τούτα μου έδωσαν τη δύναμη να το κάνω. Θα αρχίσω ξανά και θα συνεχίσω να βγαίνω στα βουνά, να βάζω πορτοκαλί βουλίτσες. Έτσι σε γνώρισα γυμνούλι ήθελες να βγεις απ την αγριάδα, κουρασμένη έψαχνες διέξοδο. Έτσι γνώρισα κι άλλους.
    Ανθρώπους με άποψη και δέσμευση. Αυτό ψάχνω. Αυτό ψάχνει κι ο τόπος μου -κάθε τόπος.

    Αρέσει σε 7 άτομα

  16. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    Κοίτα, έβαλα την αλλιώτικη Καριώτικη ρίγανη φωτογραφία στο τέλος του entry. Κοίτα την καλά τι παράξενη που είναι. Όταν ξεραθεί φύλλα κίτρινα, λουλούδια κόκκινα!

    Αρέσει σε 7 άτομα

  17. Ο/Η egotoagrimi λέει:

    ….»του κοντορεβυθούλη, ποιος πρώτος θα τα βρει Στους δρόμους σκορπισμένα, για σένα και για μένα, κι όποιος πρώτος τα βρει»…

    Κι εγώ νομίζω τέλος εδώ.

    Αρέσει σε 7 άτομα


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.