Μετανάστευση ή επανεποικισμός


.
.

..

.

photo

.

Γεια σας

Τον παραπάνω τίτλο έχει το άρθρο/επιστολή του Νίκου Ξυδάκη από τη στήλη αναγνωστών της Καθημερινής  (26-9-10). Ευχαριστώ την internetική παλιόφιλη elmamelenia aka dyosmaraki και τον ΑΡΘΡΟΣΥΛΛΕΚΤΗ της που από ‘κει το βρήκα. Το αντιγράφω κατευθείαν απ’ τη πηγή, έχοντας κόψει όμως το τέλος. Βαριέμαι αυτά που γράφει στο τέλος για «απουσία σχεδιασμού», «έλλειψη πολιτικής βούλησης»  κτλ. Όχι ότι δεν έχει δίκιο. Απλά τα βαριέμαι. Ας είναι. Δεν πειράζει. Παρ’ όλο το ξεφούσκωμα στον επίλογο, το άρθρο περιγράφει ένα κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο είμαι συμμέτοχος κι εγώ (toagrimi) κι αρκετοί άλλοι της ηλικίας μου που ξέρω.

(η προσθήκη των φωτογραφιών και οι χρωματισμοί των λέξεων δικοί μου)

Μετανάστευση ή επανεποικισμός

Tου Nικου Γ. Ξυδακη

Η διαρροή άξιων Ελλήνων προς το εξωτερικό συνεχίζεται αυξανόμενη και τίποτε δεν φαίνεται ικανό να την ανακόψει. Εκτός ίσως από μια άλλη διαφαινόμενη τάση: τη ροή νέων ανθρώπων προς την περιφέρεια. Τον τελευταίο καιρό, της ύφεσης και της ανεργίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι των πόλεων, εκπαιδευμένοι, μορφωμένοι, διψασμένοι για εργασία και προκοπή, διψασμένοι για δημιουργική ένταξη στον κοινωνικό κορμό, εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και αναζητούν την τύχη τους στα χωριά, στην ύπαιθρο, σε μικρές πόλεις.

.

.

Πηγαίνουν, δεν επιστρέφουν στα χωριά – διότι, απλούστατα, δεν έχουν όλοι χωριό και αν έχουν, πιθανότατα δεν έχουν πια κλήρο, περιουσία, σπίτι. Εχουν τη μνήμη κάποιων καλοκαιριών, τις διηγήσεις των γονιών τους, ώς εκεί. Αυτό που τους παρακινεί προς το χωριό δεν είναι ο νόστος σε κάτι που δεν θυμούνται γιατί δεν υπήρξε, δεν είναι το μεταφυσικό κάλεσμα της ρίζας, δεν είναι μια νεοχίπικη διάθεση για ανέμελη περιπλάνηση σε ιδεώδεις Αρκαδίες· όχι. Αυτό που τους παρακινεί είναι εξόχως υλικό, σωματικό, είναι ανάγκη: το άστυ τους διώχνει. Το άστυ δεν τους προσφέρει εργασία, δεν τους προσφέρει κοινωνικό μισθό, δεν τους προσφέρει υλικές προϋποθέσεις για ζωή με αξιοπρέπεια. Το άστυ δεν υπόσχεται πια τίποτε· το παρόν είναι ζοφερό και πανάκριβο, το μέλλον αβέβαιο. Η επαρχία, αντιθέτως, εμφανίζεται προσιτή, βατή, ήμερη. Η καθημερινότητα είναι πολύ πιο εύκολη, το κόστος διαβίωσης αισθητά χαμηλότερο, οι οικιακές οικονομίες κλίμακος και οι συνέργειες εφικτές, τα οφέλη από την επαφή με τη Φύση είναι απτά και ανεκτίμητα, τα παιδιά μεγαλώνουν με παιχνίδι και ελευθερία, οι τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες είναι σχεδόν ίδιες παντού. Και εντέλει, οι αποστάσεις από το άστυ έχουν βραχυνθεί θεαματικά.

.

.

Πολλοί νέοι έχουν ήδη εγκατασταθεί στην επαρχία. Οι πιο τολμηροί και αποφασισμένοι, οι πιο δυναμικοί, έχουν ξεκινήσει πρότυπες καλλιέργειες και μικρές μεταποιητικές μονάδες, οικοτεχνικής ή μικρής βιοτεχνικής κλίμακας: αμπέλια, κρασιά, μέλια, κηπευτικά, κτηνοτροφία, τυροκομία, σαπωνοποιία, χειροτεχνήματα κ. λπ. Παράλληλα, αναπτύσσουν τεχνογνωσία, εισάγουν νέες μεθόδους, πειραματίζονται· προσπαθούν να στήσουν δίκτυα διανομής και εμπορίας, το δυσκολότερο. Πάρα πολλοί άλλοι θα ήθελαν να ακολουθήσουν, για να απομακρυνθούν από την ύφεση και την ανεργία. Δεν αποτολμούν την κίνηση γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εργασία και εισόδημα. Δεν μπορούν όλοι να γίνουν ακτήμονες καλλιεργητές, δεν έχουν όλοι ρίζες και σπίτι. Κι όμως, έχουν μόρφωση, εκπαίδευση, ειδικά προσόντα, ενεργητικότητα, νιάτα – ανθρώπινο κεφάλαιο που θα μπορούσε να μεταμορφώσει λ. χ. σε μικρή Ελβετία παραδείσιες ορεινές περιοχές, όπως η Ηπειρος, με ανάπτυξη πρότυπων μονάδων έρευνας, επιστήμης, τεχνολογίας, οικοτουρισμού, μεταποίησης για εκλεκτά προϊόντα με ονομασία προελεύσεως.

.

.

. . .

Κάτω από το άρθρο στη Καθημερινή αναγνώστες έχουν γράψει σχόλια. Ο πρώτος (ακτήμονας καλλιεργητής μάλλον!) λέει:

Κύριε Ξυδάκη μπράβο βγαλτε και αλλα τετοια σχετικα με την επαρχια

Καλησπέρα από την Μαρίνα Ημαθίας, εγώ μετακόμισα από την Φρανκφούρτη που είμουν άνεργος στην Μαρίνα Ημαθίας πρειν 1 μήνα, παιδιά νιώθω πως αναστήθηκα ξανά μολις μπήκα στο νέο τόπο διαμονής μου, είμαι με την κοπέλα μου μαζί και είμαι 22 και αυτή 20 χρονων, νοικιάζω ένα σπίτι στο χωριό, και εργάζομαι εδώ στα χωράφια με 30 ευρώ, τα έξοδα μας είναι:

ΕΥΡΩ TO MHNA

Ενοίκιο: 150

Ρεύμα: 120

Κινητά τηλ: 20

Σταθερό τηλ. & internet: 24

Αυτοκίνητο βενζίνα: 80

Φαγητό: 0000000000 ΕΧΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΞΕ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΑ : 374 ΕΥΡΩ

Ο μισθός μου είναι : 880 τον μήνα

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ EINAI 556 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

ΦΙΓΕΤΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΝΕΤΕ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ

……………

.
A time to garden by egotoagrimi
.

Προφανώς μερικοί άνθρωποι ούτε ενθάρρυνση χρειάζονται ούτε «κρατικούς σχεδιασμούς». Άμα έχουν φάει το φιστίκι στην Φρανκφούρτη, απλά πάνε και κάνουν. Αυτά.

Γεια.

____

.Wednesday October 2, 2010

.Next post: Simply Belgian

.Previous post: Time for blackberries

____

7 Σχόλια »

 1. angelosk said

  Καλό. Τα έχουμε πει αλλά ας τα γράψω κι εδώ με την ευκαιρία. Νομίζω ότι είναι τιμητικό για κάποιους τόπους να επιλέγονται για «επαναποικισμό». Οι «άποικοι» επιλέγουν. Κάποιοι τόποι κάνουν κλικ και κάποιοι όχι. Δεν ξέρω τη Μαρίνα Ημαθίας αλλά η Ικαρία σίγουρα κάνει κλικ σε πολλούς. Και αρκετοί τα καταφέρνουν.
  Στις εργασίες φέτος για την ανακατασκευή του σπιτιού που αγοράσαμε είχαμε στη δουλειά 2 τέτοια παλικάρια, χώρια άλλους δυο που δούλευαν βοηθοί με τους μάστορες. Τους τελευταίους δεν τους ήξερα, στην αρχή μου φάνηκαν ντόπιοι, όμως όταν τους ρώτησα, διαπίστωσα ότι ήταν «άποικοι». Πράγματι όπως λες δεν είχαν εγκατασταθεί στο νησί χωρίς καμμία σχέση με σχεδιασμούς, κίνητρα, επιχορηγήσεις. Είχαν εγκατασταθεί μπαμ κι έτσι με βάση κάποιους γνωστούς, κάποιες κουβέντες, μια «συλλογογικότητα» (που λέει κι ο Ξυδάκης).
  Πολλοί τόποι κάνουν κλικ. Οι περισσότεροι όμως δεν προσφέρονται για μόνιμη εγκατάσταση. Γαύδος, Ανάφη, χειμώνας, που να βρει κανείς δουλειά και παρέα εκεί; Η Ικαρία όμως είναι ακριβώς το σωστό μικρομεσαίο μέγεθος. Κατοικημένο νησί όπου ευδοκιμούν διάφορες μικροδουλειές και ασχολίες, οι προοπτικές είναι ανοιχτές.
  Αέρα στα πανιά σου αγρίμι «κι αρκετοί άλλοι της ηλικίας σου που ξέρεις«.
  Εγώ «κι αρκετοί άλλοι της ηλικίας μου που ξέρω» ήμαστε μαζί σας και θέλουμε την παρέα σας. Αν μη τι άλλο για να πέσει κάπως ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που μένουν μόνιμα -και χειμώνα- στο νησί.

  Αρέσει σε 6 άτομα

  • egotoagrimi said

   Άστα αυτά πονηρέ. Σου άρεσε το 30 ευρώ μεροκάματο!

   Αρέσει σε 3 άτομα

   • angelosk said

    Όχι βρε, μου έκανε εντύπωση αλλά όχι ότι μου άρεσε! Εγώ έδινα 40 στην αρχή δοκιμαστικά και μετά 50 και ημιδιατροφή. Τοστάκια απ’ τα χεράκια μου (ένα φαγητό ξέρω και το ξέρω καλά και το ξέρεις!) και φραπέδες και βυσσινάδες. Άσε το ντιλιβερι. Όσο δουλεύαμε τα καφενεία του χωριού πλούτισαν.

    Αρέσει σε 3 άτομα

  • nikoleta said

   kai pou eisai akoma, oloi sta xoria girnane

   Μου αρέσει!

   • Τρέχα Νικολέτα να προλάβουμε, κάτι μου λέει θα απαγορευτεί και στις εξόδους της Αθήνας θα έχει ΜΑΤ!

    Αρέσει σε 3 άτομα

 2. nikos said

  etsi paidia, ego molhs eir8a stin anavra prein 3 mhnes, zousa stin aystralia ta teleftea 15 xronia, osa ebgaza stin aystralia se 2 xronia edo ta ebgala se 2 mhnes, nikiasa me 200 euro spiti kai tora to kalokeri 8a fiakso spiti edo.

  anavra : http://www.youtube.com/watch?v=2dx3FC5VkpA

  o kosmos edo bgazei 40.000-50.000 euro to xrono kai mazi me ta sfagia kai tis monades pianei meso oro 150.000 euro to xrono, ayto enoh sto vindeo.

  iatrio, 2 farmakia, gypedo, gymnastireio,2 parka, mousio, k.a.

  exei 800 katikous kai perisoteroi apo 500 katikoi einai kato apo 30 xronon.
  anergia exoume 0%.

  Μου αρέσει!

  • Ωραίος ο κοντούλης! Μικρός στο μάτι, μεγάλος στο Δημαρχάτι.
   Γνωστοί πιο μεγάλοι από μενα μου λένε είχαν περασει απ την περιοχή πριν πολλά χρόνια και ήταν μόνο μπαζα. ερείπια και κάτι καημένα πρόβατα. να προσέχετε, να δουλεύετε εκεί πέρα, η χειρωνακτική δουλειά δεν ειν ντροπή και να ηστε μονιασμένοι.

   Αρέσει σε 3 άτομα

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.