Reblog: «Ανεμογεννήτριες αλλά και δάση βελανιδιάς»


.

Tο παρόν είναι ελληνική μετάφραση από εμένα (to agrimi) άρθρου στο μπλογκ της Ελένης εναντίον της εγκατάστασης 110 ανεμογεννητριών μαμούθ στην κορυφογραμμή του Αθέρα στην Ικαρία. Ήταν μετάφραση στα Αγγλικά του κειμένου της συλλογής υπογραφών εναντίον του εγκληματικού αυτού σχεδίου. Θέλοντας να γίνει γνωστή όσο το δυνατό πιο πλατιά αυτή η διαμαρτυρία, το μεταφράζω ξανά πίσω στα Ελληνικά και το ανεβάζω στο μπλογκ μου. Η αγαπημένη μου Ελένη στην αρχή λέει τα εξής:

«Μου αρέσουν οι ανεμογεννήτριες και ναι, μπορώ να δεχτώ μερικές στην Ικαρία όμως θέλω επίσης και πολλά δάση βελανιδιάς»

Είχα πει κάποτε, ω πόσο αθώα ήμουνα κι αφελής, τι αυταπάτη! Έπρεπε να το ξέρω! Στις παρούσες συνθήκες άγριου, επεκτατικού καπιταλισμού κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να συμβεί!

.

😞 😞 😞
Say No to 110 turbines in Ikaria

.

Γι’ αυτό άλλαξα γνώμη! Το σχέδιο της εταιρείας δεν είναι μετριοπαθές και περιβαλλοντικά φιλικό αλλά τερατώδες και καταστροφικό για το νησί μας! Έτσι αντιγράφω το κείμενο συλλογής υπογραφών εναντίον του σχεδίου και ζητώ από όλους να το υπογράψουν!


Ανεμογεννήτριες και Ικαρία: Πώς μια ευλογία μετατρέπεται σε εφιάλτη

Say No to 110 turbines in Ikaria Τον Ιούλιο του 2011 εγκρίθηκε άδεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (877/11/15-7-2011) στην εταιρεία ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε (συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου) για την εγκατάσταση σε επιφάνεια 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων της κορυφογραμμής του Αθέρα στην Ικαρία 110 ανεμογεννητριών μαμούθ καθεμία ισχύος 3 MW. Στην άδεια αναφέρεται ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν στις εξής θέσεις του όρους Αθέρας του Δήμου Ικαρίας: «Βίγλα – Καψάλη – Ποδήλια – Υψώνας – Κασμιάνος – Προβατοκεφάλα – Ρούκουνας – Σαραντιάδων – Εριφή – Κουταλόπετρα – Βάρκα – Παππού Λογάρι – Σελάδια – Μεγάλοφος – Σιαμάκι – Κλημάτια – Στάσουσα – Παπουτσοκρύφτης – Αναβάθρες – Ράντη – Σταυρί – Πούντα – Πρ. Ηλίας – Κακό Καταβασίδι». Το ύψος τους θα φτάνει τα 150 μέτρα και το άνοιγμα των φτερών τους τα 90 μέτρα.
Η άδεια προβλέπεται να έχει ισχύ για 25 χρόνια με επιπλέον πρόβλεψη ανανέωσής της για άλλο τόσο χρόνο (συνολικά για 50 χρόνια).

Μετά την έκδοση της άδειας από τη ΡΑΕ (15-7-2011) κατατέθηκαν δύο προσφυγές: 1. από τον Δήμο Ικαρίας ο οποίος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30-7-2011, προσέφυγε κατά της απόφασης της ΡΑΕ. 2. από τον κ. Ηλία Γιαννίρη ο οποίος επίσης κατέθεσε προσφυγή (Α.Π. 5590/2-8-2011 γρ. υπουργού).

Ανακοινώσεις κατά των ανεμογεννητριών εξέδωσαν: 1 . Η Μ.Κ.Ο. «Αρχιπέλαγος – Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας». 2. Η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας» (ΛΑΣ Ικαρίας). 3. Η δημοτική παράταξη «Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας» (ΑΣΠΙ). 4. Η «Κίνηση Πολιτών Ευδήλου». 5. Η περιφερειακή παράταξη «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι με τέτοιες επενδύσεις ανεμογεννητριών μπορούμε να κλείσουμε ένα λιγνιτωρυχείο. Όμως ο ίδιος επενδυτής (Μυτιληναίος) ενδιαφέρεται να εκμισθώσει επίσης και λιγνιτωρυχείο απόδοσης 300 MW στη Βεύη Φλώρινας! (Πηγή: news.kathimerini.gr)

Ιστορικό

Say No to 110 turbines in Ikaria Στην Ικαρία στο παρελθόν υπήρξαν και λειτούργησαν από τη ΔΕΗ εφτά ανεμογεννήτριες ύψους περίπου 30 μέτρων στη θέση «Φυρή Άσπα» πάνω από τον Άγιο Κήρυκο. Όμως, παρ’ ότι ήταν πολύ κοντά στο δρόμο, η αισθητική εντύπωση ήταν θετική και φάνταζαν σαν οικείο τεχνολογικό έργο. Μπορούσαν να καλύπτουν το 12% των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας και ήταν σε πλήρη λειτουργία ιδιαίτερα τον Αύγουστο που η κατανάλωση ρεύματος ήταν στο ζενίθ. Από ενεργειακή άποψη η Ικαρία δεν έχει ανάγκη από τις νέες ανεμογεννήτριες. Η Ικαρία σήμερα έχει μέγιστη δυνατότητα παραγωγής 12,5 MW από το θερμοηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Κηρύκου, ενώ επιπλέον 600 KW παράγονται από μις ανεμογεννήτρια ιδιώτη κοντά στο χωριό Περδίκι. Η μέγιστη προβλεπόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ικαρίας σε περίοδο αιχμής είναι μόλις 9 MW (10 περίπου μέρες το δεκαπενταύγουστο).

Επιπτώσεις

Say No to 110 turbines in Ikaria Για να γίνει η συζητούμενη επένδυση και να τοποθετηθούν οι 110 ανεμογεννήτριες στον Αθέρα, είναι αναγκαίο να ανασκαφεί ολόκληρη η κορυφογραμμή, όπως δείχνουν παραδείγματα από άλλες περιοχές. Επίσης για τη μεταφορά μιας ανεμογεννήτριας 3 MW, η οποία θα γίνει με τεράστιες νταλίκες, θα διανοιχτούν τεράστιοι δρόμοι. Κάθε ανεμογεννήτρια των 3 MW ζυγίζει μέχρι και 380 τόνους χωρίς να υπολογιστεί το βάρος των θεμελίων από ενισχυμένο σκυρόδεμα. Καθώς απαιτείται ισχυρότατη θεμελίωση, είναι ανάγκη να γίνει εκσκαφή μεγέθους τουλάχιστον 16×16μ. και βάθους τουλάχιστον 3 μέτρων, ενώ ο γύρω χώρος πρέπει να εκχερσωθεί και να ισοπεδωθεί κατά τουλάχιστον 2 στρέμματα. Απαιτούνται 110 τέτοια θεμέλια. Κάθε ανεμογεννήτρια επίσης συνοδεύεται και από ένα κτήριο. Τέλος, μια ανεμογεννήτρια απαιτεί καλώδια κατά μέσο όρο περίπου 14 χιλιομέτρων για την σύνδεσή της με τον υποσταθμό, είτε εναερίως με κολώνες, είτε υπογείως με εκσκαφές πολλών χιλιομέτρων. Μεγάλο κτήριο απαιτείται και για τον υποσταθμό στο σημείο όπου θα ποντίζεται το καλώδιο που θα μεταφέρει το εξαγόμενο ρεύμα στην Αττική! Εκεί που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές NATURA (SAC και SPA). (Πηγή: communitywalk.com and WWF: oikoskopio) Όμως, αν αφαιρεθούν αυτές οι περιοχές και δεν τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, από τις 110 σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες εκτιμάται ότι απομένουν μόνο δεκατρείς.

Απειλείται ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της Ικαρίας

Στο μπλογκ της Ελένης: 'Thick with the eerie awe of the uncanny' Στην Ικαρία, οι 110 ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε εύθραυστα οικοσυστήματα και σε περιοχές μεγάλης σπουδαιότητας για την ορνιθοπανίδα. Επίσης θα είναι ορατές από απόσταση πολλών μιλίων, αλλοιώνοντας έτσι δραστικά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιωτικού τοπίου που θεωρείται μέγιστο πολιτισμικό αγαθό. Εκεί που θέλουν να βάλουν τις ανεμογεννήτριες υπάρχουν πολύτιμα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ικαρίας:

  • Το μοναδικό πανάρχαιο δασικό οικοσύστημα «Δάσος του Ράντη»
  • Τις περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία)
  • Τόποι με τεράστια πολιτιστική και ιστορική και αξία και άφθονα παλαιολιθικά και νεολιθικά στοιχεία (Πούντα, Κακό Καταβασίδι, Παπουτσοκρύφτης, Εριφή, κτλ.)
  • Τα περίφημα ιστορικά μονοπάτια της Ικαρίας που διατρέχουν όλο τον Αθέρα
  • Τους περίφημους πέτρινους φραγμούς, με σπουδαιότερο τον φραγμό που βρίσκεται κατά μήκος του Αθέρα
  • Τις πολύτιμες πηγές νερού κατά μήκος της κορυφογραμμής

Όλα αυτά θα ισοπεδωθούν για να γίνει ένα ιδιωτικό επενδυτικό έργο, σε δημόσια/δημοτική γη και ίσως σε ιδιωτικές εκτάσεις, με στόχο το κέρδος για 25 ή 50 χρόνια, ενώ η Ικαρία θα καταλήξει να μοιάζει με σκαντζόχοιρο που πλέει στη θάλασσα.

Θα υπάρχουν οφέλη;

Στο μπλογκ της Ελένης: 'Image from the flashflood of October, 2011 in Ikaria Το περίφημο αντισταθμιστικό τέλος το οποίο θα καρπώνεται ο Δήμος Ικαρίας εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά το 1.700.000 ευρώ το χρόνο [Κ. Θεοφύλακτος, ενημερωτική εκδήλωση, αίθουσα Ραχών Ικαρίας, 22-8-2011]. Ας συγκρίνουμε τώρα αυτό το όφελος με το κόστος από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη βροχόπτωση του Οκτωβρίου 2010 στο οδικό δίκτυο της Ικαρίας. Πολλές καταστροφές προκλήθηκαν από τις επιφανειακές ροές στους πολλούς δευτερεύοντες χωματόδρομους που κατέληγαν στο επαρχιακό δίκτυο. Εκτιμήθηκε ότι η συνολική ζημιά στο κεντρικό οδικό δίκτυο ήταν της τάξης των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Κανείς δεν ξέρει πόσες τέτοιες έντονες βροχοπτώσεις θα υπάρξουν στα επόμενα 25 ή 50 χρόνια και πόση ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Αν υλοποιηθεί το έργο των ανεμογεννητριών, μετά τις εκχερσώσεις και τις διανοίξεις των απαιτούμενων δρόμων για τη μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία των 110 ανεμογεννητριών, θα δημιουργηθούν τεράστιες επιφάνειες απορροής υδάτων που θα προστεθούν κι αυτές σ’ εκείνες που προκάλεσαν την πλημμύρα του Οκτωβρίου 2010.

Ενημέρωση

Στο μπλογκ της Ελένης: 'Sites of the planned 110 wind turbines in Ikaria Για να καλυφθεί το κενό ενημέρωσης, έγιναν ανοιχτές εκδηλώσεις στην Ικαρία τον Αύγουστο 2011 σε Άγιο Κήρυκο, Ράχες και Εύδηλο με πρωτοβουλία της ΑΣΠΙ. Ο Δήμος Ικαρίας, παρότι κατέθεσε προσφυγή κατά των 110 ανεμογεννητριών, δυστυχώς δεν έκανε κάποιου είδους ειδική ενημέρωση του Ικαριακού λαού,. Αντίθετα, βρίσκεται σε επαφή και συζητήσεις με τον επενδυτή. Ο Ικαριακός λαός, η παροικία, οι επισκέπτες της Ικαρίας, δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τις επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου τεράστιου έργου. Πριν βρεθούμε μπροστά σε προαποφασισμένες επιλογές, ας αντιδράσουμε τώρα. Υπογράφετε πατώντας το: SIGN THE PETITION

GoPetition, ΙΚΑΡΙΑ: ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ 110 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ (we sign against the 110 wind turbines on Mt. Atheras in Ikaria

..


Το τελικό κείμενο με τις υπογραφές θα είναι ως εξής:

Οι υπογράφοντες/υπογράφουσες αυτό το κείμενο, άτομα και σύλλογοι, είμαστε ενάντιοι στην τοποθέτηση των 110 Ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 330 MW στον Αθέρα της Ικαρίας. Το σχέδιο αυτό, αν υλοποιηθεί:

  • Θα μετατρέψει τον Αθέρα σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μήκους άνω των 27 χιλιομέτρων
  • Θα σημάνει τεράστιες εκσκαφές, εκχερσώσεις και ισοπεδωτικές διανοίξεις για τη μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, τις θεμελιώσεις και τα απαιτούμενα οδικά έργα για τη συντήρηση τους
  • Θα αυξήσει την τρωτότητα της Ικαρίας σε πλημμύρες και σε φαινόμενα ερημοποίησης καθώς θα δημιουργήσει ανοιχτές επιφάνειες δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων
  • Θα καταστρέψει το Δάσος του Ράντη και άλλες σημαντικές δασικές περιοχές
  • Θα καταστρέψει μεγάλο μέρος της προστατευόμενης περιοχής NATURA της Ικαρίας (Οικότοπος Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος) που βρίσκεται στη Δυτική Ικαρία καθώς και εκείνης που βρίσκεται ανάμεσα στην Πούντα και το Κακό Καταβασίδι
  • Θα καταστρέψει τους βιότοπους και τις περιοχές που φωλιάζει η ορνιθοπανίδα της Ικαρίας, η οποία, σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, είναι μεγάλης σπουδαιότητας
  • Θα μειώσει το ζωτικό, παραγωγικό και αισθητικό χώρο των κατοίκων για πολλές δεκαετίες
  • Θα αλλοιώσει δραματικά το Ικαριακό τοπίο καθώς οι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα φαίνονται από παντού, λόγω της επιμήκους τοποθέτησής τους στο μεγαλύτερο μέρος της κορυφογραμμής
  • Θα γεμίσει το νησί με χιλιόμετρα καλωδιώσεων, ενώ πάνω από 110 συνοδευτικά κτήρια για απο-θήκευση και φύλαξη, καθώς και υποσταθμοί θα κτιστούν όχι μόνο στον Αθέρα αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές, μέχρι το σημείο της βύθισης του καλωδίου προς την Αττική
  • Θα μειώσει την σημερινή ελκυστικότητα της ενδοχώρας της Ικαρίας από τους παραθεριστές που επισκέπτονται τα ορεινά χωριά και περπατούν στα μονοπάτια. Θα ακυρώσει τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού (ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πολιτιστικές διαδρομές) που ενισχύει την οικονομία των μικρών ορεινών χωριών.

Θεωρούμε ότι η επένδυση αυτή είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα και είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του νησιού διότι:

  • αγνοεί την τοπική βούληση
  • σχεδιάζεται και μεθοδεύεται χωρίς διαφάνεια, ενημέρωση και διάλογο με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές
  • προσφέρει ασαφή οικονομικά ανταλλάγματα καθώς οι σημερινές οικονομικές προσφορές προς τον Δήμο και την τοπική κοινωνία μπορεί να αλλάξουν ή να μην υπάρχουν στο μέλλον, ιδιαίτερα με τη σημερινή οικονομική συγκυρία
  • είναι άσχετη με τις ενεργειακές ανάγκες της Ικαρίας και αποβλέπει μόνο στην κερδοφορία του επενδυτή
  • παραβιάζει κατάφορα την αρχή της αναλογικότητας καθώς η Ικαρία, που χρειάζεται μόνο 9-12 ΜW καλείται να συμβάλει υπέρμετρα στους ενεργειακούς στόχους της χώρας για το 2020 με 330 MW που θα παράγονται από αυτή την επένδυση
  • δεν έχει συνεκτιμηθεί η 25ετής ή 50ετής οικονομική ζημιά από την παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων του βουνού. Συγκεκριμένα, δεν έχουν συνεκτιμηθεί οι φυσικές καταστροφές που θα επιφέρει, η ενδεχόμενη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου, καθώς και οι μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις (απαξίωση περιουσιών, απώλειες στη μελισσοκομία και καλώς ασκούμενη κτηνοτροφία, την τροφοσυλλογή, τον ορεινό τουρισμό, κλπ.)
  • Και τέλος, διότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι μετά τη λήξη της επένδυσης (25 ή 50 χρόνια) το φυσικό περιβάλλον θα αποκατασταθεί πραγματικά και ότι οι 110 ανεμογεννήτριες, τα τσιμεντένια θεμέλιά τους, τα βοηθητικά κτήρια και τα χιλιόμετρα καλωδιώσεων και οι κολόνες θα απομακρυνθούν με δαπάνες του επενδυτή.

Καλούμε τον Δήμο Ικαρίας:

  • να μην δεχτεί αυτό το αποικιοκρατικό επενδυτικό σχέδιο
  • να μη δεχτεί διαπραγματεύσεις για καμιά χωροθέτηση που να είναι στην περιοχή του Δάσους του Ράντη και μέσα στις περιοχές NATURA
  • να δραστηριοποιηθεί προς κατάλληλες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ενεργειακές λύσεις που είναι συμβατές με την Ικαρία (γεωθερμία, τηλεθέρμανση, μικρές μονάδες ΑΠΕ) και την αξιοποίηση τους ενδεχομένως μέσα από πολυμετοχικά σχήματα τοπικών, κυρίως, συμφερόντων στα οποία θα συμμετέχει, αντλώντας και τα σχετικά οικονομικά ανταλλάγματα.

Οι υπογραφές αυτού του ψηφίσματος δεν εξουσιοδοτούν για αποδοχή οποιονδήποτε μελλοντικών επιλογών. Κάθε συζήτηση για το θέμα θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Υπογράφετε πατώντας το SIGN THE PETITION


 .
.
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, 2011 – 10:37pm (EEST)
.
Next post: Cozied Up
.
Previous post: love in the wild
.

7 Σχόλια on “Reblog: «Ανεμογεννήτριες αλλά και δάση βελανιδιάς»”

  1. Ο/Η angelosk λέει:
    .
    .
    .
    Πολύ ωραίο reblog καλή μας Νανά!

    .
    .
    😉

    Αρέσει σε 6 άτομα

  2. Ο/Η Eleni λέει:
    .
    .
    .
    Ευχαριστω, Νανα!
    Ομως αναρωτιεμαι αν ο τιτλος μπερδεψει καποιους…
    Εκεινο που ηθελα να πω ηταν οτι αφου δεν συμφερει στην εταιρια να φτιαξει μονο 7-8 ανεμογεννητριες αλλα για να αποδωσουν τα εργα υποδομης πρεπει να φτιαξει πανω απο εκατο (!!!) και καθως ειναι σιγουρο οτι δεν θα κανει καμια αποκατασταση και επιπλεον να απαγορεψει τη βοσκηση και να φυτεψει δαση βελανιδιας σαν αντισταθμισμα της εκβιομηχανισης του βουνου, αφου ειναι μια σκετη, αηδιαστικη καπιταλιστικη φουσκα… ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΩ!!!
    😜 😝 😠

    Θελω μονο 7-8 μικρου/μεσαιου μεγεθους και σοβαρα περιβαλλοντικα ανταλλαγματα! ΑΥΤΟ ΘΕΛΩ.

    😏 😔 😏

    Αλλα αυτο δεν προκειται να γινει, απεναντιας θα γινει μια φρικτη, ανεπανορθωτη καταστροφη που μαλλον θα μας υποχρεωσει να φυγουμε απο το νησι, γι’ αυτο ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΩ!!!

    .
    .
    😜 😝 😠

    Αρέσει σε 8 άτομα

  3. Ο/Η Θεοδώριχος λέει:
    .
    .
    .
    Θες να πεις οτι σε ξεγέλασαν τα ωραία λόγια των ανεμογεννητριάδων; Τόσο έξυπνη γυναίκα μάλλον ήθελες να ξεγελαστείς, υποθέτω. Γιατί όταν ισοπεδώσουν το βουνό, τι δέντρα να φυτέψεις; Και με τόσους δρόμους που θα γίνουν θα είναι πολύ εύκολο για τους κατσικάδες να πηγαίνουν τροφές στα ζώα τους τα οποία θα βρίσκονται πλέον παντού. Όπως ξέρεις, τα κατσίκια είναι πολύ ευπροσάρμοστα και θα συνηθίσουν πολύ γρήγορα το βουητό από τις έλικες.
    Με χιλιάδες αδέσποτα κατσίκια και δεκάδες γιγάντιες ανεμογενήτριες ο Αθέρας θα γίνει μια πραγματική δυστοπία και οι περιοχές που βρίσκονται πιο χαμηλά θα υποφέρουν πάρα πολύ.

    .
    .
    😛

    Αρέσει σε 8 άτομα

  4. Ο/Η Eleni λέει:
    .
    .
    .
    Εξηγησες τοσο καλα την αυταπατη μου ωστε σκεφτομαι να σε παρω πιλοτο στο «Αλμπατρος»!

    Αρέσει σε 8 άτομα

  5. .
    .
    Ο Σύλλογός μας διαδηλώνει εναντίον των ΒΑΠΕ την Τετάρτη! Σας ευχαριστούμε όλους για τη διαχρονική, σαφή σας θέση σ’ αυτόν τον αγώνα, τη διαρκή υποστήριξη σας και την αστείρευτη προσφορά έμπνευσης όλα αυτά τα χρόνια! Μεθαύριο είναι η στιγμή να πούμε ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΒΑΠΕ!

    .
    ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
    ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΑΣ
    ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ!

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟ-ΚΤΟΝΙΑ!
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΘΕΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ!
    .

    Κάλεσμα σε Πεζο-Πορεία Διαμαρτυρίας και Αντίστασης στις ΒΑΠΕ*

    .

    Αρέσει σε 7 άτομα

  6. […] Ορειβατικός Πεζοπορι… στη Reblog: «Ανεμογεννήτριες αλλά… […]

    .
    No Industrial Wind Power Plants on mt Atheras, Ikaria
    .

    Αρέσει σε 7 άτομα


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.