Κολυμπότρυπες ☺ στην Ικαρία


.
The most known swimming hole in Ikaria, click to view larger in Flickr
.
Γεια σας
Γύρισα από τη Λέσβο πολύ κουρασμένη όπως και τις προηγούμενες φορές και ευτυχώς εδώ τα βρήκα όλα ήρεμα και πολύ αγροτικά. Παρόλα αυτά είμαι ακόμα ταραγμένη γι’ αυτό σκεφτόμουν π.χ. να γράψω για θέματα αρχαία και αλλόκοτα όπως αThe Wind Burials, a comic by Kostas Kiriakakis: The “wind burials” (Anemotafia) is an old ritual performed hundreds of years before in the Greek island of Icaria. They would “bury” the strong winds so their fishermen could go back into the open sea. Here is a representation of how that ritual was performed according to local folklore.ς πούμε τα ΑΝΕΜΟΤΑΦΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ που ήταν ένα μαγικό εθιμικό που έθαβαν τους ανέμους που έκαναν ζημιές και που γι’ αυτό το Άρθρο στο ikariamag: ΞΕΝΑΓΗΣΗ στο ΝΑ της Ικαρίαςεθιμικό βρήκα εδώ ένα καταπληκτικό καρτούν.
‘Η για την τελετή ΤΑΥΡΟΠΟΛΙΟΝ που έκαναν στο Να στην αρχαιότητα, που άρχισε σαν μια απλή, σεβαστική θυσία στην Αρτέμιδα αλλά έγινε αργότερα μια άγρια και αιματοβαμένη τελετή στα χρόνια των Ρωμαίων.
Antonis THEODORIDIS photographer, The Caravan Project: 'Ικαρία: το ουράνιο νησί'‘Η να έγραφα για κάτι πιο σημερινό, π.χ. τους ρομαντικούς «αγριάνθρωπους» που πότε-πότε συναντά κανείς στην Ικαρία όπως τους φωτογράφησε και έγραψε γι’ αυτούς ένας που το έψαξε το θέμα…
Στο τέλος όμως αποφάσισα να γράψω για κάτι πιο ευχάριστο και πιο φωτογενές, για κάτι που κάναμε ανέκαθεν και στη Σαμοθράκη και στην Ικαρία, δηλαδή να ψάχνουμε και να βρίσκουμε… «κολυμπότρυπες» («swimming holes») και να κάνουμε… «άγριο μπάνιο» («wild swimming»). Κι αφού δανείστηκα τη ξένη ορολογία, θα δανειστώ επίσης και τους ξένους ορισμούς τους οποίους μεταφράζω και παραθέτω παρακάτω. 🙂
Και μιας και έλεγα προτήτερα για τελετές, θεωρείστε, φίλοι αναγνώστες, τούτο το ποστ σαν τη δική μου τελετή για να βρέξει επιτέλους για να γεμίσουν οι πηγές κι οι ποταμοί. Δυστυχώς γιατί είχαμε πολύ αναβροχιά εφέτος στο Αιγαίο…
Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από αυτά που λένε οι ξένοι για τις «βάθρες» και τις «αγγελολιβάδες» και για το κολύμπι σε νερά αυτού του είδους. Τα κείμενα προέρχονται από ειδικευμένα σάιτ που βρήκα στο web. Οι πιο πολλές φωτογραφίες είναι δικές μου αλλά έβαλα και μερικές καλών μου φίλων.
.

Κολυμπότρυπες
και κολύμπι σε κολυμπότρυπες

Cold showers for all (1) by Nana agrimi | Flickr

«Μια κολυμπότρυπα είναι ένα σημείο σε ένα ποταμό, χείμαρρο, ρέμα ή πηγή που είναι αρκετά μεγάλο και βαθύ για να κολυμπήσει ένας άνθρωπος. Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για γλυκά, τρεχούμενα νερά και όχι για θάλασσες και λίμνες. Ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο η κολύμβηση σε κολυμπότρυπες έχει μακρά ιστορία και εκεί μάλιστα εφευρέθηκε πρόσφατα ο όρος «wild swimming» ειδικά μετά την κυκλοφορία βιβλίων πάνω στο θέμα τα οποία έγιναν bestsellers όπως το Waterlog του Roger Deakin.»

Trio at the green pool by Nana agrimi | Flickr

«Σε κάποιες απομακρυσμένες κολυμπότρυπες συνηθίζεται η γυμνή κολύμβηση που έχει πολλούς οπαδούς. Ιστορικά μιλώντας, οι κολυμπότρυπες, αν και πολύ αγαπητές στην Ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, ανακαλύφθηκαν ξανά από μια νέα γενιά Ευρωπαίων καλλιτεχνών στις αυγές του 19ου αιώνα. Οι καταρράκτες και οι λίμνες, με γύρω τους βουνά και δέντρα, θεωρήθηκαν από αυτούς ως η πεμπτουσία της φυσικής ομορφιάς.»

nακεd & unemployed by Nana agrimi | Flickr

«»Άγρια κολύμβηση» θεωρείται η «φυσική κολύμβηση», δηλαδή το κολύμπι σε μια περιοχή απόλυτα φυσική, μακριά από ανθρωπογενείς δομές. Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται για σπορ ή αθλητική δραστηριότητα. Η φυσική κολύμβηση επιδιώκει την επανασύνδεση του ατόμου με τη φύση και το βίωμα του κόσμου μέσα από μια μοναδική και ασυνήθιστη οπτική.»

Μια φορά μια καβάτζα τον Αύγουστο by Nana agrimi | Flickr

«Όταν κολυμπά γυμνός σε τέτοια μέρη, βλέπει και αισθάνεται κανείς τα πράγματα με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό. Βυθίζεται στη φύση και γίνεται μέρος της με ένα τρόπο πολύ πιο έντονο και ολοκληρωμένο απ’ ότι στο στεγνό έδαφος, ενώ μια ιδιαίτερη «αίσθηση της παρούσας στιγμής» απλώνεται και κατακλύζει τον κολυμβητή.»

Girl in my gorge by Nana agrimi | Flickr

«Τα ύδατα αυτού του είδους ανέκαθεν θεωρούνταν ότι έχουν τη μαγική ικανότητα να θεραπεύουν. Ότι, δηλαδή, με κάποιο τρόπο μπορούν να μεταδώσουν τις δικές τους αυτο-αναγεννητικές ικανότητες στον κολυμβητή. Το βέβαιο είναι ότι δημιουργούν μία αίσθηση απόλυτης ελευθερίας και φυσικότητας εξαιτίας της γυμνότητας και της ελαφράδας που αισθάνεται ο κολυμβητής και πολύ συχνά προκαλεί σ’ αυτόν ένα βαθύ συναισθηματικό δεσμό με τα συγκεκριμένα κολυμβητικά σημεία.»

Upstream trekking by Nana agrimi | Flickr

«Εκτός από τα γενικό όφελος για την υγεία που οφείλεται στο κρύο νερό, η «φυσική κολύμβηση» έχει αποδειχθεί ότι καταπραΰνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Έστω και στιγμιαία βουτιά σε ένα σώμα φυσικού ψυχρού νερού ενδυναμώνει και αφήνει μία ιδιαίτερη αίσθηση ευεξίας μακράς διάρκειας, κάτι που οι άλλοι αντιλαμβάνονται σαν μια «ρόδινη λάμψη».»

A Noon in the River by angelos ka | Flickr

«Η φυσική («άγρια») κολύμβηση δεν είναι περίπλοκο ζήτημα. Αρκεί κανείς να βρει μια ωραία κολυμπότρυπα, να γδυθεί και να μπει μέσα. Φυσικά υπάρχουν κάποιοι κανόνες ασφάλειας, όμως αυτοί είναι πολύ λιγότεροι απ’ όσο θα περίμενε κανείς.»

x37 by angelos ka | Flickr

«Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το να γδύνεσαι δημόσια και να βουτάς σε μια κολυμπότρυπα είναι αλλόκοτο και ανάρμοστο. Κατά μία έννοια έχουν δίκιο. Ασφαλώς αισθάνεται κανείς παράξενα τις πρώτες φορές που το επιχειρεί, όμως όταν ξεπεραστεί αυτό το αίσθημα, τότε αυτή η ελαφράς μορφής εκτροπή απ’ τους κανόνες κάνει την όλη εμπειρία ακόμα πιο συναρπαστική.»

wild canyon ride 25 by angelos ka | Flickr

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι κανείς δεν θεωρεί παράξενο το κολύμπι στη θάλασσα. Στην ουσία δεν υπάρχει καμία διαφορά. Η («άγρια») κολύμβηση μας επιτρέπει να ξανακερδίσουμε μία αίσθηση του τι είναι πραγματικά παλιό, παρθένο κι άγριο, αφήνοντας την πεπατημένη οδό και ξεκόβοντας από την επίσημη, κατεστημένη άποψη για τα πράγματα.»

.

.

Τα καλύτερα από τα παραπάνω αποσπάσματα έγραψε ο φυσιολάτρης συγγραφέας, ποδηλάτης και κολυμβητής, Roger Deakin στο διάσημο βιβλίο του «Waterlog». Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Επίσης θεωρώ πολύ συμβατικό να γράψω κάτι για την προστασία του περιβάλλοντος στις κολυμπότρυπες και για τους κανόνες ασφαλείας στην φυσική κολύμβηση. Η φύση είναι βίωμα. Ό,τι χρειάζεται κανείς πρέπει να το μάθει σιγά-σιγά μόνος του μέσα στην ίδια τη φύση, ανοίγοντας το μυαλό και τις αισθήσεις, αλλάζοντας τις οπτικές γωνίες, απελευθερώνοντας για λίγο τον καταπιεσμένο «άγριο άνθρωπο» που όλοι έχουμε κρυμένο μέσα μας. Αλλιώς δεν αξίζει. 🙂

.

.

LINKS:

In Eleni's blog: *2 uUNdrowned Ophelias* In Eleni's blog: 'No Nature without Culture' Στο δικό μου μπλογκ: 'Helping Hands' In my blog: 'Always back to angels’ pools in spring!'

.

.

⭐ ⭐ ⭐
.
.

.
Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

Next post: «An U/W shot from Ikaria in TSDR Calendar 2016»

Previous post: «Simply ♡ Ikarian»

.
.


14 Σχόλια on “Κολυμπότρυπες ☺ στην Ικαρία”

  1. Ο/Η Θεοδώριχος λέει:
    .
    .
    .
    Γεια σου Νανά!
    Πρώτα απ’ όλα να σου πω πόσο χαίρομαι που έγραψες για αυτό το θέμα και συγχαρητήρια για το χιούμορ σου! ΚΟΛΥΜΠΟΤΡΥΠΕΣ! ΧΑΧΑΧΑ!

    🙂
    .

    Σοβαρά τώρα πάντως κι εγώ αν είχα περάσει όσα περάσατε [εκεί…] το τελετουργικό καθαρμό στις λίμνες των βουνών θα προτιμούσα αντί για τα άλλα κάπως μακρινά και θεωρητικά θέματα που έθιξες.
    Για να καταλάβουμε καλύτερα τώρα, όταν λέμε «κολυμπότρυπες» εννοούμε κυρίως τα γλυκά νερά και όχι τα αλμυρά (αν και υπάρχουν κολυμπότρυπες και στις ακτές της θάλασσας ειδικά μάλιστα πολλές στην Ικαρία που τις ξέρω). Όσο για το «wild swimming» που καθιέρωσε ο Deakin (συγχαρητήρια για τις αποστροφές!) αν και όρος ευρύτερος, κατά τη γνώμη μου, βρίσκει την αποθέωσή του μέσα σε παρθένα τοπία με φυσικά νερά μακριά από οικισμούς και θάλασσες.
    Τέτοια μέρη όμως υπάρχουν πολλά και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ήθελα να ρωτήσω κι εσένα και τους άλλους σχολιαστές: γιατί σ’ αυτά τα δυο νησιά, πρωτίστως στη Σαμοθράκη (που το διαφημίζει) και δευτερευόντως στην Ικαρία (που δεν το διαφημίζει), οι κολυμπότρυπές τους (συνεχίζω να γελάω!) γίνονται πόλος έλξης; Θέλω να πω, ενώ υπάρχουν σε άλλα μέρη που ξέρουμε, ιδίως της ηπειρωτικής στεριάς, τόσες και τόσες, κάποιες απ΄ αυτές πολύ καλύτερες και που δεν στερεύουν το κατακαλόκαιρο;
    Γιατί ειδικά σ΄αυτά τα νησιά;

    .

    Angelolivada Nas Ikaria 1 on Instagram Girls in Nas Ikaria  on Instagram

    .
    .
    😳 🙂

    Αρέσει σε 8 άτομα

  2. Ο/Η egotoagrimi λέει:
    .
    .
    .
    Θαυμάσια ερώτηση, Θεοδώριχε! Σ’ ευχαριστώ που σου άρεσε το άρθρο και χαίρομαι και που γέλασες!

    🙂
    .

    Η απάντησή μου είναι ότι αυτά τα δύο νησιά διαθέτουν πολλά από τα στοιχεία που περιέχονται στις αποστροφές που παράθεσα.
    1) Είναι μακρινά και απομονωμένα, άρα νιώθει κανείς πιο πολλή ελευθερία εκεί.
    2) Η φύση τους σε γενικές γραμμές αν δεν είναι παρθένα, είναι πλούσια και σε αρκετά καλή κατάσταση.
    3) Οι ανθρωπογενείς δομές και οχλήσεις είναι βασικά αμελητέες.
    4) Είναι φτωχά μέρη που θέλουν λίγο τουρισμό οπότε ακόμα και τα πιο στενά μυαλά συνήθως κάνουν λίγο κράτει έστω κι αν δεν συμφωνούν με τις προτιμήσεις των επισκεπτών.
    5) Οι άνθρωποι αυτών των νησιών κι ιδιαίτερα της Ικαρίας ζουν κοντά στη φύση και καταλαβαίνουν λίγο περισσότερα έστω και ενστικτωδώς ή από παλιά παράδοση. Συγκεκριμένα ξέρω ότι τα παλιά χρόνια πολλοί Καριώτες και Καριωτίνες κολυμπούσαν στις αγγελολιβάδες.
    6) Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι σαν απόρροια των 5 παραπάνω λόγων, σ’ αυτά τα νησιά υπάρχουν μύθοι και υπέδαφος για μύθους κι όνειρα.

    .

    https://www.instagram.com/p/Cxa1ONtIHZZ/?taken-by=irogait/

    .

    Μύθοι κι όνειρα, παρθένα φύση, απομόνωση κι ελευθερία, αυτά νομίζω είναι το κατάλληλο περιβάλλον για τον καταπιεσμένο άνθρωπο να κάνει την «ελαφρά εκτροπή» προς την ελευθερία, αλλάζοντας τις δεδομένες οπτικές γωνίες.
    Αυτά

    .
    😉

    Αρέσει σε 8 άτομα

  3. Ο/Η elinalafina λέει:
    .

    Hike Chalares Naked Plunge 1

    .

    Hike Chalares Naked Plunge 2

    .
    Πάμε ρε να τα πετάξουμε και να βουτήξουμε τώρα που έχει ακόμα πλούσια νερά κι αφήστε τις πολλές κουβέντες! 🙂

    .

    Αρέσει σε 8 άτομα

  4. Ο/Η Eleni λέει:
    .
    .
    .
    I ❤ Κολυμπότρυπες ☺ του γλυκου νερου στην Ικαρία! 🙂
    .

    Google Image Search for Wild  swimming+Ikaria

    .
    .
    Τα αισθηματα ειναι εντονα και παραξενα, ακριβως οπως τα περιγραφει ο συγγραφεας! Θαυμασια αναπτυξη του θεματος! Γινεσαι high σ’ αυτα τα μερη. Εγω μαλιστα το 2003 ειχα παθει παραισθησεις…

    ≅ river 2003 ≅

    .
    .
    😳

    Αρέσει σε 9 άτομα

  5. .
    .
    .
    Τι ωραίο άρθρο και πόσο αναγκαίο! Οι «κολυμπότρυπες» είναι πάντα βασικός μας προορισμός όταν περπατάμε στην Ικαρία την άνοιξη και τις αρχές καλοκαιριού. Θέλαμε να ρωτήσουμε εσάς τις νύμφες του νερού που θεωρούμε ότι έχετε τον πρώτο λόγο αν θα επιτρέπατε σε κάποιαν ή κάποιον να φτιάξει ένα Google map με τις κολυμπότρυπες της Ικαρίας. Θα ήταν ιεροσυλία;

    .

    Αρέσει σε 7 άτομα

  6. Ο/Η Eleni λέει:
    .
    .
    .
    Δεν εχουμε κανενα προβλημα! Τα ωραια πραγματα δεν πρεπει να κρυβονται γιατι τους κανει κακο. Ομως δεν ειμαι σιγουρη οτι ενας τετοιος χαρτης δεν θα ηταν σωστη κινηση…
    Θυμασαι που πριν πολλα χρονια ειχα γραψει ενα μεγαλο κειμενο με φωτογραφιες για το Φαραγγι της Χαλαρης; Αμεσως μετα, αν και δεν τα καταφερνω καλα, ειχα ζωγραφισει κιολας πανω σε ενα χαρτη που βρηκα τα «Nice spots» της Ικαριας πολλα απο τα οποια ηταν «κολυμποτρυπες». Τον έσωσε κι αργοτερα τον προσθεσε η Νανα στο διασημο ποστ: ««Limani», «Potami», «Chorio», «Panigiri», «Paralia»»

    .

    «Limani», «Potami», «Chorio», «Panigiri», «Paralia»

    .

    Εκεινος ο προχειρος χαρτης ομως οπως ειδες ηταν πρωτογονος και πολυ γενικος. Αλλα για κατι πιο ειδικο οσον αφορα τις κολυμποτρυπες, εχω αναμικτα συναισθηματα ως προς αυτο το θεμα. Απο τη μια πλευρα πιστευω ότι ενα swimming hole spotting θα βοηθουσε να αναδειχθει η πραγματικη φυσιογωμια του νησιου και το θεμα του πρασινου και του νερου, προκαλωντας ίσως μια καλυτερη προστασια του περιβαλλοντος. Οι αμφιβολιες μου δεν αφορουν πιθανες καταστροφικες συνεπειες λογω αυξησης του τουρισμου αφου αυτα τα μερη δεν ειναι για ολους, δεν πανε δρομοι και επιπλεον δεν εχουν ικανοποιητικα πολυ νερο στο peak της σεζον που ερχεται ο πολυς κοσμος. Οι αμφιβολιες μου ειναι … ηθικης φυσης! Αυτα τα μερη δεν ειναι ωραιο να εχουν ευκολα μονοπατια με πινακιδες και σημανση. Αυτα τα μερη ειναι ωραιο να τα ψαχνεις και για να τα βρεις, να αντιμετωπιζεις τις δυσκολιες που μας βαζει η φυση και το παρθενο τοπιο, ειναι ωραιο να τα ανακαλυπτεις και να νιωθεις τη χαρα που τα ανακαλυψες. Δηλαδη η ολη διαδικασια να ειναι σαν μυηση, σαν εισαγωγη σε μυστηριο.
    Ετσι, λεω οτι μονο γενικες και αοριστες οδηγιες θα μου αρεσε να υπαρχουν. Το καλυτερο θα ηταν η υπαρξη αυτων των τοπαθεσιων να μαθαινεται -ουτε λιγο, ουτε πολυ- απο στομα σε στομα, ειτε ζωντανα, ειτε στο ιντερνετ απο ανθρωπους που χαιρονται να μοιραζονται πραγματα οπως ο Ζντενιεκ και η Πετρα που κατεγραψαν την Ανω Χαλαρη κι εγω με μεγαλη χαρα μπλογκαρισα τη δουλεια τους. Καπως ετσι να κανετε… Η μαλλον να συνεχισετε να κανετε, αφου το κανετε ηδη π.χ. για το Δασος του Ραντη

    .

    Legends about Ikaria : The Forest of Radi

    .
    .

    Αρέσει σε 8 άτομα

  7. Ο/Η egotoagrimi λέει:
    .
    .
    .
    Εκτός από αυτά που είπε η Ελένη με τα οποία όχι μόνο συμφωνώ αλλά και επαυξάνω, ειδικά στο θέμα της μύησης, ήθελα να πω οτι μπαίνει και θέμα ασφάλειας. Αυτά τα μέρη δεν αντέχουν πολύ κόσμο όχι μόνο λόγω της απώλειας του «ηθικού νοήματος» (διάβαζε το άρθρο μου) αλλά επίσης γιατί πολλά από αυτά είναι και επικίνδυνα!

    Ποιος θα παρει την ευθυνη (όσες προειδοποιήσεις κι αν γραφει ο χάρτης σας) όταν και αν καθε εξυπνάκιας θελει να βρει την ονειρεμενη του waterland πεσει και χτυπησει ή χαθει ή και τα δυο; 😮 Ας λειπει καλύτερα!
    Πάντως πρέπει να πω ότι αν καλύτερα να λείπει, μεταξύ μας θα προτιμούσα μια κολυμπότρυπα να ήταν η εικόνα-συμβολο της Ικαρίας αντί γι’ αυτή την 1000% ψεύτικη φωτογραφία! Την έχω σιχαθεί! Αυτό το ηλίθιο ακραίο φωτοσόπ των Σεϋχελλών βρίσκεται παντού!

    Discover Greece: Ikaria

    .
    .
    😮 😮

    Αρέσει σε 8 άτομα

  8. Ο/Η angelosk λέει:
    .
    .
    .

    «…να γράψω για κάτι πιο ευχάριστο και πιο φωτογενές,…»

    Παίζει ρόλο και το φως. Στο Αιγαίο το φως είναι πιο λαμπρό και φωτίζει ωραία αυτά τα μέρη. Τα κάνει να μοιάζουν σαν θεατρικά σκηνικά.

    Simply Belgian

    .

    Swimming in the artificial lake

    .
    .
    🙂

    Αρέσει σε 8 άτομα

  9. Ο/Η Angelos Ka λέει:
    .
    .
    .
    Πολύ καλά τα λέτε!
    Κι εγώ επειδή είδα ότι στο facbook πολλοί γράφουν για τις «βάθρες» της Ικαρίας και λένε διάφορα υπερβολικά για όνειρα και παραδείσους, μοιράστηκα το άρθρο σου, αγρίμι, στο γκρουπ «Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας»

    .

    Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας στο facebook

    .

    και είπα τα εξής:

    .

    #‎Ikaria‬ ‪#‎wildswimming‬
    «Κανείς δεν θέλει να ακούει κακά νέα για αγαπημένα μέρη, ωστόσο νομίζω ότι πρέπει να το πω, καθώς το καλοκαίρι προχωρά και όλοι σκέφτονται δροσερά γλυκά νερά. Δυστυχώς λόγω της φετινής ανομβρίας και της πολύ προχωρημένης ερημοποίησης των βουνών μας, οι ποταμοί και οι πολλές διάσπαρτες, γνωστές και άγνωστες, «κολυμπότρυπες» 🙂 της Ικαρίας σύντομα θα μείνουν με ελάχιστο νερό 😦 »

    .
    😳

    Αρέσει σε 9 άτομα

  10. Ο/Η egotoagrimi λέει:
    .
    .
    .
    Πολύ υπεύθυνο εκ μέρους σου. Αν και μεταξύ μας, η φιλαληθής κίνησή σου δεν μετράει. Όλοι θέλουν να καταναλώσουν κάτι έστω και φαντασιακά, ότι υπάρχει στο διηνεκές ως σύμβολο, ενώ οι πραγματικές κολυμπότρυπες γίνονται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο ασταθείς, φευγαλέες και ακριβοθώρητες.
    Τέλος πάντων, αφού είναι αδύνατο πλέον να γίνει κάτι με τα κατσίκια, τις επιδοτήσεις και το μενού των πανηγυριών, οι σοβαροί επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς και οι λάτρεις της «άγριας κολύμβησης» καλό θα ήταν να μάθουν να χορεύουν τουλάχιστον τον χορό της βροχής!

    .

    Kokopelli Rain Dance by Carla Mora

    .
    🙂

    Αρέσει σε 9 άτομα

  11. Ο/Η elinalafina λέει:
    .
    .
    .
    Ελάτε λοιπόν να φτιάξουμε μία ιδανική, ασφαλή κολυμπότρυπα! Πολλές κολυμπότρυπες! Έχουν πολλές ωφέλειες και τέτοιες δουλειές έχουν γίνει πιο παλιά αρκετές φορές!

    .

    Constructing a small dam 1 Constructing a small dam 2 Constructing a small dam 3 Constructing a small dam 4 Constructing a small dam 5 Remaking Selini 1 Remaking Selini 1 Remaking Selini 2 Remaking Selini 3 Remaking Selini 4 Φτιάχνοντας μια λίμνη στο φαράγγι 1 Φτιάχνοντας μια λίμνη στο φαράγγι 2 Φτιάχνοντας μια λίμνη στο φαράγγι 3 Φτιάχνοντας μια λίμνη στο φαράγγι 4 Φτιάχνοντας μια λίμνη στο φαράγγι 5 Φτιάχνοντας μια λίμνη στο φαράγγι 6

    .
    😉

    Αρέσει σε 8 άτομα

  12. Ο/Η Natural Pools – Sabishii λέει:

    […] hokku verse was composed by Sabishii, inspired by Athena Sk […]

    Αρέσει σε 2 άτομα

  13. […] readers! ☺️ This is actually a long promised reblog of a popular article written by my dear friend Nana in June 2016. However, while the photos are on topic, the article […]
    Reblogged στις Eleni's Blog in Ikaria.

    Αρέσει σε 8 άτομα

  14. […] που έχεις οπωσδήποτε ανάγκη από λόγια, θα τα βρεις εδώ. Πάρε και ένα χάρτη που έφτιαξε ένας φίλος και τράβα […]

    Αρέσει σε 8 άτομα


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.