Τερματισμός Δικτύου Μονοπατιών


Πίσω στο 2004 όταν πρωτόψαξα στα σοβαρά αυτό το προκλητικό παράξενο νησί βρήκα στα γυμνοποδαράκια και στις πορτοκαλί τελίτσες μια αγκαλιά κι ένα δρόμο λογικής, ένα χέρι που με κράτησε απ’ το χέρι, με οδήγησε και με ημέρεψε και έκανα αυτό το νησί φωλιά μου. Είναι κρίμα που κλείνει το πρόγραμμα αλλά που ξέρει κανείς; μπορεί να είναι για καλύτερα.

Διαβάστε παρακάτω πως και τι και γιατί :

Ikarian pathman Γεια σας, ονομάζομαι Άγγελος Κ.

Καθώς ίσως κάποιοι από σας ξέρουν, είμαι ο σχεδιαστής και διαχειριστής ενός διαρκώς εκτεινόμενου δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στην Ικαρία για πάνω από 15 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, με ανάμικτα αισθήματα λύπης και ανακούφισης τερματίζω αυτό το πρόγραμμα. Δυστυχώς δεν μπορώ πια να συνεχίσω να δουλεύω χωρίς αναγνώριση και ουσιαστική υποστήριξη από τους ντόπιους και τις τοπικές αρχές. Ήταν λάθος μου να υποθέτω ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα στο πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, η πρωτοβουλία, παρά την επιτυχία της, δεν έγινε αντιληπτή ούτε από εκείνους που άντλησαν άμεσο κέρδος όλα αυτά τα χρόνια από τη λειτουργία του προγράμματος (εστιάτορες, ξενοδόχοι, κτλ.)

Δεν μπορώ να συνεχίσω υπό αυτούς τους όρους.

Ikaria 324 Posing as cairn and landmark by angeloska Ikaria 305

Brushes at rest by angeloska x2 by angeloska Proud sign makers by egotoagrimi

Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται από την κεντρική κυβέρνηση κι έτσι όπως αναμενόταν κάποια στιγμή έφτασα στο όριο των οικονομικών και σωματικών μου δυνατοτήτων.

Show me the way- # 9 by angeloska Trail marker by Haydar Show me the way- # 8 by angeloska

pinelo & velaki by angeloska Ikaria 170 ΟΠΣ Ικαρίας 050 by angeloska

Έχω συνείδηση ότι ο τερματισμός του σχεδιασμένου οδοιπορισμού θα μας κάνει φτωχότερο νησί από πολλές απόψεις. Από την άλλη πλευρά, έτσι όπως είναι τα πράγματα όσον αφορά τον τουρισμό στην Ικαρία, το πιθανότερο είναι ότι ελάχιστοι άνθρωποι θα αντιληφθούν το γεγονός, δηλαδή την απουσία του προγράμματος, ενώ ακόμα λιγότεροι θα καταλάβουν την αιτία, δηλαδή την έλλειψη υποστήριξης.

Volunteer group photo 1 by angeloska Collective Souvenir Pose at the "Fangs" by angeloska Volunteer Group photo 2 by angeloska

log 2nd, take #1 by angeloska Ku the Volunteer in the rain by angeloska Ξέφωτο με εργάτες και 'κούκο' by angeloska

Έτσι λοιπόν, την ερχόμενη άνοιξη οι κύριες πινακίδες στις αρχές των διαδρομών δεν θα είναι πια στη θέση τους και ο χάρτης-οδηγός θα έχει αποσυρθεί από τα καταστήματα (*). Αυτή άλλωστε είναι μια υπεύθυνη κίνηση γιατί, παρά τις κάποιες προσπάθειες φίλων, τα μονοπάτια δεν έχουν συντηρηθεί και η σηματοδότηση δεν έχει ανανεωθεί εδώ και αρκετό καιρό με αποτέλεσμα κάποια απ’ αυτά να μη φαίνονται, να έχουν γίνει δύσβατα ή και αδιάβατα.

New sign in canyon by angeloska guidance by simonsterg Studying the map by Lambrini

The New Round of Rahes on Foot by angeloska ...? by kukuvalou by mualpha

Η καλή πλευρά ωστόσο του τερματισμού είναι ότι τόσο εγώ όσο και οι περιστασιακοί βοηθοί θα ήμαστε ελεύθεροι, αν το θέλουμε, να δουλέψουμε χωρίς άγχος, “πίσω από τη σκηνή” -όπως όταν ένα κατάστημα κλείνει και το προσωπικό συνεχίζει και εργάζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες ετοιμάζοντας μια πιθανή επανέναρξη. Στο κάτω-κάτω, και στις δύο περιπτώσεις, είτε ανοιχτό ή κλειστό, κανένας ποτέ δεν πληρώθηκε. Ούτως ή άλλως, το πλάνο ήταν μη-κερδοσκοπικό.

trail Rahes-Manganitis, day 2 by angeloska my assistant by angeloska x3 by angeloska

Sweeping stones by angeloska This kind of shot by angeloska Angelos and Yorgos by angeloska

Η Ικαρία είναι και τώρα και πάντα νησί με μεγάλη φυσική ομορφιά και έχει αποδειχτεί χίλιες φορές ότι η πεζοπορία είναι ο καλύτερος τρόπος για να τη γνωρίσει κανείς. Γι’ αυτό θέλω να πιστεύω ότι ο τερματισμός του προγράμματος θα είναι προσωρινός. Το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για την επανεκκίνηση είναι πολύ μικρό. Πρέπει όμως να δοθεί με καλή πίστη και με μια λίγο-πολύ σταθερή προοπτική (μέσω π.χ. του Ορειβατικού Πεζοπορικού Συλλόγου Ικαρίας), γιατί όσο κι αν είναι ελάχιστο, έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Ισοδυναμεί με έμπρακτη ουσιαστική αναγνώριση της τεράστιας δουλειάς που έχει γίνει αφενός, και αφετέρου, ενθάρρυνση για τη συνέχισή της στο μέλλον. Και τότε οι πινακίδες θα τοποθετηθούν ξανά, τα μονοπάτια θα καθαριστούν και σημανθούν πάλι, ενώ πιθανόν να εκδοθεί επιτέλους ένας νέος πεζοπορικός χάρτης που θα καλύπτει ολόκληρο το νησί και όχι όπως μέχρι τώρα, μόνο ένα μέρος του.

Τέλος πάντων, ό,τι κι αν γίνει, εμείς πάντα θα περπατάμε.

Ευχαριστώ πολύ

Άγγελος Κ.

(*) Δεν παραιτούμαι από τα πνευματικά δικαιώματα στις χαραγμένες διαδρομές και στον χάρτη που τις απεικονίζει.

Αυτά απ’ τον Άγγελο.

Εγώ (to agrimi) η αντιγράφουσα εύχομαι «Καλή τύχη».


Ποτέ δεν ξέρει κανείς…

.
.
Advertisements

14 Σχόλια »

 1. Angelos Ka said

  🙂 για τη δημοσίευση!
  🙂 για την εικόνα της εισαγωγής!

  Αρέσει σε 4 άτομα

  • elinalafina said

   κι από μένα καλή τύχη.
   Να ξέρετε πάντως οι πιο πολλοί ιθύνοντες(κι αλλού, όχι μόνο στην Ικαρία) είναι παντελώς άσχετοι. Θα σας πουν «Δεν σας καλέσαμε. Εμείς δεν ζητήσαμε τέτοιο πρόγραμμα. Το κάνατε από χόμπι. Τι μας νοιάζει που ήταν πετυχημένο; Τι ζητάτε τώρα; Να το κλείσετε, με γεια σας και χαρά σας. Εμείς θέλαμε το κράτος να μας κάνει εκείνο ή το άλλο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει, όχι εμείς εσάς, αλλά εσείς εμάς να βοηθήσετε. Να προτείνετε δράσεις, να προσφέρετε υλικό, να συμμετέχετε σε συναντήσεις, για να τα υποβάλλουμε να γίνουν μελέτες, να πάρουμε ευρωπαϊκά προγράμματα, να βγουν φυλλάδια, ιστοσελίδες.»

   κολοκύθια με τη ρίγανη
   Με το τρόπο το δικό τους, στην απίθανη περίπτωση που γίνει κάτι , όλοι σας οι κόποι θα πάνε χαμένοι και θα καταλήξει σαν εκείνη τη λαμογιά τότε με τα μονοπάτια της Χάλαρης ποου έγινε τέτοια καταστροφή και τόσα λεφτά πετάχτηκαν απ το παράθυρο.

   Ας κλείσουν οι πόρτες καλύτερα. Όσοι πιστοί, θα δουλέψουμε πίσω απ’ τις πόρτες. Όπως έγραψες «είτε ανοιχτό ή κλειστό, κανένας ποτέ δεν πληρώθηκε.» 🙂

   Όσο για τους πολίτες Καριώτες, … ένας ήσυχος φτωχικός μικρόκοσμος…
   που του ανήκει ένας θησαυρός αλλά δεν θέλει να ξέρει.

   φιλιά
   ΕΕ

   Αρέσει σε 7 άτομα

 2. angelosk said

  Νομίζεις Ελίνα ότι η Ικαρία είναι τόσο fail? 😦

  Αρέσει σε 5 άτομα

  • elinalafina said

   Τόσο που είναι να απορεί κανείς. Αν ήταν εταιρεία θα είχε κλείσει, ιδιοκτήτες και διευθυντές θα είχαν πάει φυλακή κι εμάς θα μας είχαν απολύσει όλους προ πολλού. Είναι ένα ενδιαφέρον “φαινόμενο” που λέει κι η Νανά. Το ψάχνουμε…
   Φυσικά δεν σε πιστεύω ότι θα κλείσεις τα μονοπάτια!

   Αρέσει σε 7 άτομα

 3. jandcfox said

  Ο σύζυγός μου έχει περπατήσει πολλά χιλιόμετρα από τα μονοπάτια που έχετε σημαδέψει και δημιουργήσατε. Το ίδιο έχουν κάνει τα παιδιά μου και εγώ. Είμαστε ευγνώμονες για το έργο σας και λυπούμαστε ότι πρέπει να βάλετε ένα τέλος σε αυτό. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. s.l said

  Δυστυχώς είμαστε για τα »πανηγύρια» και μόνο . Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

  Μου αρέσει!

 5. .
  .
  .
  Ελάτε, μην κλαίτε, οι άνθρωποι του βουνού δεν το βάζουμε κάτω,
  σε λίγες μέρες έχουμε
  μεγάλη ενημέρωση / παρουσίαση! 🙂

  .
  .
  ^^’

  Αρέσει σε 7 άτομα

 6. […] σχέση με οποιοδήποτε ωραίο τόπο “που ψάχνεται”. Ας τερματιστεί τώρα το όνειρο. Τουλάχιστον, το […]

  Αρέσει σε 6 άτομα

 7. ΟΚ να γράψω είμαι συγκλονισμένος θα είναι υπερβολή;;; Λοιπον ειχα ερθει στο νησι σας δυο φορες το 2008 και το 2013. Το 2008 λοιπον εχοντας ακουσει πολλα βρηκα ενα τοπο σιγουρα κατωτερο απο τις προσδοκίες μου και χωρις καμια διαθεση να τον ξαναεπισκεφτω. Καλώς ή κακώς είχα περιοριστει στα τυπικα, Αρμενιστης, Χριστος, καφεδες και «χαλαρότητα». Τυπικος indy τουριστας μαζι με πολλους άλλους του συρμου. Τουρισμος με ημερομηνια λήξης.
  Το 2012 ξαναηρθα και λογω παρεας και λογω διαθεσης να επισκεφτω τα μονοπατια. Περπατησαμε απο θάλλασα ως προφητη ηλια (με μη καλή σημανση στο τμήμα των πεσμενων βραχων στα διποταμα) και στο μονοπατι των ξωτικων.
  Εμεινα συγκλονισμενος και μου εχει κολλησει να ξαναρθω ΠΟΛΛΕΣ φορες. Τα παραπανω τα γραφω γιατι για μενα αυτο που κανει την Ικαρια τοσο αξιοζηλευτη ειναι τελικα η φυση της και ο μονος τροπος να τα δεις, τα μονοπατια της.
  Το ξαναγράφω λοιπον ειμαι συγκλονισμένος. ενα τεραστιο αυλο κεφαλαιο για το νησι χανεται, και φυσικα σχεδον κανεις δεν το παιρνει ειδηση.
  Τι να πω μονο, ευχομαι να βρεθουν οι προυποθεσεις να ξαναρχισει το εγχειρημα, δινω τα ειλικρινεστερα συγχαρητηρια μου στο κοσμο που πασχισε αυτα τα χρονια, και το μονο που μπορω να προσφέρω εγω ειναι μήπως το καλοκαιρι (οχι η καταλληλοτερη εποχη ισως) να διοργανωνοταν καθε χρονια μια «καταδρομικη» για συντηρηση των μονοπατιων; και απο τουριστες σαν και εμενα;
  Θα ημουν χαρουμενος ως εθελοντης να δωσω καποιες μερες απο τις διακοπες μου για να συνεχισουν τα μονοπατια να ειναι προσβάσιμα και ασφαλη.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • angelosk said

   Με χαραποιεί το σχόλιο σου και φαντάζομαι πως τα ίδιο αισθάνεται κι η οικοδέσποινα μου, Νανά.

   Να σου πω κάτι;
   Δεν τα κλείσαμε τελικά. Είναι παραμελημένα βέβαια, αλλά δεν σταματάμε. Είχαμε την ιδέα να κάνουμε μία παρουσίαση της δουλειάς και να ανακοινώσουμε το ενδεχόμενο να τα παρατήσουμε   Tότε ξαφνικά και από το πουθενά εμφανίστηκε ένα μεγάλο κύμα υποστήριξης από πολύ κόσμο -ανθρώπους όπως κι εσίς. Πως θα μπορούσαμε να τους απογοητεύσουμε;
   Μαζί τους αρχίσαμε και πάμε διάφορες καλές διαδρομές -πολλές από αυτές, καινούριες!
   Αν εχόσουν εθελοντής κάτι θα σου δίναμε να κάνεις. Αλλά και που τα περπατάς μόνο, κάνει καλό στα μονοπάτια 1) γιατί «πατιούνται, και 2) γιατί οι ντόπιοι, βλέποντας ότι περπατιούνται, καταλαβαίνουν τη σημασία τους και τα σέβονται περισσότερο.

   Μόλις έγραψα ένα σχόλιο στο blog του ΟΠΣ Ικαρίας απαντώντας σε κάποιον που έκανε περίπου μια ίδια διαδρομή με σας στη Χάλαρη. Στο τέλος του σχολίου μου, η πρόσκληση και η αφιέρωση της διαδρομής river trekking στη Χάλαρη που ανοίγει επίσημα με την επόμενη καταχώρηση, ισχύει και για σας.
   Χαιρετισμούς από Ικαρία.
   .

   Αρέσει σε 7 άτομα


  • Ευχαριστούμε @etceteria (ο ίδιος με τον tks/notalog ?…).
   Μόνο και μόνο που μίλησες και ρώτησες, σου αξίζει να σου αφιερώσουμε μια από τις καλύτερες και μακρύτερες διαδρομές river trekking με 10δες λίμνες και καταρράκτες που μόλις ανοίχτηκε!

   Ikaria 312


   Κι αυτό, γιατί το ψαξες, και μίλησες άμεσα και ανοιχτά και δεν το παιξες αδιάφορος και … indy 😉
   Να σαι καλά.
   Κάπου θα βρεθούμε…

   Αρέσει σε 7 άτομα

 8. Αν και απάντηση με καθυστέρηση, απάντηση (αυτό σημαίνει ότι δεν το ξεχνάω:) ) tks == etceteria όντως:) Ευχαριστώ για την προσπάθεια ξανά, και για την αφιερώση – σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε οτι αν θέλετε κάποιας μορφής βοήθειας θα ήταν ίσως καλή ιδεα να απευθυνθεί κανείς σε καποιας μορφής εθελοντισμό, είτε σε μορφή εργασίας είτε σε μορφή υποστήριξης με μικρές δωρεές. Υπαρχουν κάποια sites στο δίκτυο που κάνουν ακριβώς αυτό ίσως θα αξίζε το κόπο να γίνει κάτι τέτοιο; (με νεώτερο θα στείλω και link τώρα δεν το θυμάμαι…)
  Τα μονοπάτια της ικαρίας αξίζει να μαθευτουν και να περπατηθουν, και σίγουρα δίνουν πλουτο στο νησι.
  απορώ που ο δήμος κλπ δεν το έχουν καταλάβει. τέλος πάντων, χαιρετισμούς!!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Από το 2004 έχουν γίνει και γίνονται πάρα πολλοί εθελοντισμοί, μάλιστα τώρα τελευταία και από ντόπιους. Σιγά-σιγά αρχίζει να φαίνεται πως δεν είναι έργο κάποιων τρελών ή κάποιων που «τα παίρνουν», αλλά ότι είναι ανάκτηση μιας μεγάλης κρυμένης κληρονομιάς αλλά και μια ωραία δραστηριότητα.

   The dam taking a shape

   Ελπίζουμε ότι με τον καιρό θα υπάρξει περισσότερη κατανόηση και βούληση για στήριξη από την κοινωνία.

   Αρέσει σε 6 άτομα

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: