χαμηλή φυτεία


.
….
.

.

«Ελλάδα θα πει θάμνος. Σ’ αυτή τη χαμηλή φυτεία είναι ο χαρακτήρας της γης μας. Αυτές οι κηλίδες της βλάστησης, χυμένες σε μια έκταση πλημμυρισμένη από ήλιο, μας δίνουν κατ’ εξοχήν το ελληνικό τοπίο. Κολλημένοι σφιχτά στη αμμουδιά,δίπλα στη θάλασσα , κοντοί, σγουροί, δυνατοί, παλεύοντας με το δυνατό μαϊστρο, οι θάμνοι των θυμαριών έχουν το τραγικό μαζί και το γραφικό, που θα ήταν ανύπαρκτο αν μεγάλωναν.»
Ζαχαρίας Παπαντωνίου

.

Χαμηλή φυτεία – φρυγανότοποι στην Ικαρία

.

.

 

Για τα φρύγανα πρόκειται. Tους αγαπημένους μου αγκαθότοπους.

Mου ‘παν και διάβασα ένα κείμενο  κάπου και δεν το βρίσκω τώρα

Όταν το ξαναβρώ, θα αντιγράψω αποσπάσματα εδώ,

όχι για σας, αλλά για μένα μόνο,

για τη χαρά της αντιγραφής.

Όχι χιόνια φέτος, γύμνια

και ξεραϊ≡λες θέλω.

.

.
.

Χαμηλή φυτεία – Hot and smelly in the Ikarian wilderness


3 Σχόλια on “χαμηλή φυτεία”

  1. Ο/Η angelosk λέει:

    «Άναψες»!
    Και τι ωραίες εκφράσεις έχει μέσα το κείμενο…
    Καλά Αντι-Χριστούγεννα! 😉

    Αρέσει σε 7 άτομα

  2. .
    .
    .
    Μοιραστήκαμε αυτό το άρθρο και το λινκ που δίνεις στο facebook group «Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας»

    .

    Ποστ

    .

    «Με αφορμή τις εθελοντικές δουλειές που σύντομα θα γίνουν στην Ικαρία, η μία στο μονοπάτι Θέρμα – Νεάλια, και η άλλη στο μονοπάτι Δράκανο – Φάρος – Καταφύγι κτλ. χρήσιμο είναι να δούμε τι είδους φυσικό περιβάλλον διασχίζουν αυτές οι διαδρομές, σε τι είδους φύση θα δουλέψουν οι εθελοντές. Πρόκειται για ένα σπάνιο οικοσύστημα, πολύ διαφορετικό από τα άλλα οικοσυστήματα της Ικαρίας, το οποίο ονομάζεται με μία λέξη «φρυγανότοποι» (phrygana). Καθώς διαφέρει εντυπωσιακά από το στερεότυπο που θεωρείται «φύση» κυρίως στην Ευρώπη, δηλαδή τα δάση και τις χλοολιβαδικές εκτάσεις, μέχρι προ τινος οι φρυγανότοποι θεωρούνταν «νεκρή γη». Ωστόσο πρόσφατα αναγνωρίστηκε η τεράστια σημασία των φρυγανότοπων, ιδιαίτερα εκείνων της Μεσογείου, μεγάλο ποσοστό των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα, στην Κρήτη και τα νησιά. Αυτήν την εποχή οι φρυγανότοποι της Ικαρίας, που εντοπίζονται κυρίως στο ανατολικό άκρο του νησιού, βρίσκονται στις δόξες τους, με καινούρια φύλλα και άνθη, με θάμνους 100άδων ειδών, εκπέμποντας μυριάδες ανταύγειες χρωμάτων και αρωμάτων. Περισσότερα για το μαγευτικό οικοσύστημα «phrygana» θα βρείτε μέσω μιας αναζήτησης στο Google ή στην Αγγλική Wikipedia. Επίσης στο λινκ που δίνει το μπλογκ της Νανάς θα δείτε μια πολύ έγκυρη, μακροσκελή δημοσίευση με πολλά επιστημονικά αλλά και φιλολογικά στοιχεία, από ένα παλιό φίλο της Ικαρίας, τον Ανδρέα Καπετάνιο. Πραγματικά περιέχει τα πάντα για το θέμα και νομίζουμε ότι όσοι αγαπούν αυτά τα τοπία και αυτές τις περιοχές της Ικαρίας θα πρέπει να τη διαβάσουν. Το δημοσίευμα αυτό έχει τίτλο «Χαμηλή φυτεία». Πολύ εύστοχο! Αγαπάμε τα μονοπάτια που διασχίζουν τις χαμηλού προφίλ αρωματικές θαμνοφυτείες της Ικαρίας!«

    .

    Όπου βλέπουμε το μπλογκ σου να λειτουργεί για άλλη μια φορά σαν υπέροχο ευρετήριο θεμάτων για τη φύση της Ικαρίας!
    Ευχαριστούμε Νανά!

    .
    🙂

    Αρέσει σε 8 άτομα

  3. Ο/Η egotoagrimi λέει:
    .
    .
    .
    .

    «νεκρή γη»

    .

    Οι φρυγανότοποι «νεκρή γη»????
    Που ακούστηκε!!!

    😛
    .

    Happy in your bushland, oh Ikaria! (1)

    .
    .

    Αρέσει σε 8 άτομα


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.